A zsidó Mária és a Jobbik

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Vona bezáratná a vezető tévécsatornákat, de valóságshowt indítana.
 

„A zsidó Mária is a Jobbikot választotta”

2010. január 23. / atv.hu

 

Mint korábban megírtuk, az esztergomi Zsinagóga nagytermét egy idős hölgynek adták bérbe bemutató előadás céljára, mégis Vona Gábor és a Jobbik kampányrendezvényeként plakátolták ki az eseményt szerte a városban. Esztergom Önkormányzata ezután úgy döntött, nem engedi oda a Jobbikot. Helyette egy másik épületet ajánlottak a pártnak.

Mielőtt azonban Vona Gábor az – [origo] szerint romkocsmának is beillő – új helyszínre érkezett volna, a Jobbik-elnök Tatán buzdított az olyan fiatalok elérésére, akik között „ott vannak az új Horthy Miklósok”, akiknek van erejük – amire a Jobbik igényt tartana.

A helyi jelölt nem átallott egy evangéliumi történetet párhuzamba hozni saját pártjával. Vitéz Michl Miklós egy szójátéknak szánt mondatában azt magyarázta, „Márta és Mária ott volt mikor a Mester tanított. Márta csak tett-vett, Mária pedig hallgatta a názáretit, aki megszólítva Mártát azt mondta, hogy ’Mária a Jobbikot választotta’”. A nagy hahotázás azonban elmaradt, talán a  közönség válasza egyben bibliaismeretét is tükrözte: semmilyen reakció nem érkezett a 250 fős hallgatóság részéről. (Az eredeti szöveg a Károli-fordítás szerint így hangzik: “Mária a jobb részt választotta, mely el nem vétetik ő tőle.”)

Bár Vona Tatán a médiáról szólva kijelentette, bezáratná a TV2-t és az RTL Klub-ot, Esztergomban már egy valóságshow tervét is vázolta a hallgatóságnak. Egy olyan showt indítana, „ami börtönben játszódna, és a szereplő Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Szilvássy György és a Sztojka család lenne”.

Esztergomban a pártelnök félelmeiről is beszélt. „Minket kívülről már nem lehet szétverni, csak akkor, ha egymástól el tudnak idegeníteni, ha meg tudnak minket osztani” – mondta, hozzátéve, hogy arra számítanak, erre a jövőben lesz is példa bőven.
 

[popup][/popup]