Magyarországra jön a brit holokauszttagadó történész

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Magyarországra érkezik legújabb könyvének magyar nyelvű bemutatójára David Irving; a brit publicistát és történészt, akit a holokauszt tagadása miatt Ausztriában három év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, a Gede Testvérek Bt. hívta meg.

A Gede Kiadó gondozásában jelenik meg magyar nyelven a brit történész Nürnberg – Az utolsó csata című könyve, amely “a huszadik század legjelentősebb politikai peréről szól”, és azt hétfőn mutatják be Budapesten – mondta az MTI-nek csütörtökön Gede Sándor.

Hozzátette: a publicista egy hétig tartózkodik Magyarországon, és több vidéki városban dedikál, közönségtalálkozót tart, e mellett felszólal majd a MIÉP március 14-én tartandó nagygyűlésén, a Hősök terén. A széles körben vitatott munkásságú szerző 2003. október 23-án Jean Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke és Csurka István, a MIÉP elnöke társaságában már mondott beszédet a Hősök terén, a párt nagygyűlésén.

David Irvinget a bécsi tartományi bíróság esküdtszéke múlt év február 20-án ítélte három év letöltendő szabadságvesztésre; 13 hónapnyi fogvatartás után a felsőbíróság tavaly december 21-én elrendelte szabadlábra helyezését és hátralevő büntetését feltételes börtönbüntetésre változtatta, majd határozatlan időre kitiltotta az alpesi ország területéről.

A most 69 éves brit férfit egy 1989-es elfogatóparancs alapján vették őrizetbe Stájerországban. Azzal vádolták, hogy 1989-ben két ausztriai előadásában is megkérdőjelezte az auschwitzi gázkamrák létezését és a holokauszt megtörténtét. A történészt visszaesőként fogták perbe az 1947-ben elfogadott tilalmi törvény alapján. E jogszabály szerint 1-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik azokat, akik nyilvánosan tagadják a náci bűnöket. A történészt már 1984-ben is őrizetbe vették Ausztriában, de kiadták Németországnak, ahol szabadlábra helyezték. Irving Ausztria mellett nem kívánatos személy Kanadában – innen a kilencvenes években ki is utasították -, valamint kiutasították Olaszországból és Németországból is.

A Magyar Televízió 2003. október végén megszüntette Éjjeli menedék+1 című műsorát, mert annak készítői helyet adtak a radikálisan szélsőjobboldali nézeteiről ismert angol történésznek az 1956-os magyar forradalomról vallott nézeteinek, “a nemzetet sértő torz és hamis állításoknak, a magyar lakosság érzelmeit bántó gondolatoknak”. Irving akkor azt mondta, hogy a forradalmat a munkásság robbantotta ki, az értelmiség később kapcsolódott be, s “a felkelés első két napja antiszemita pogrom volt”.

A Gede testvérek ellen 2004-ben folytatólagosan elkövetett közösség elleni izgatás miatt folytattak büntetőeljárást, mert Gede Tibor és Sándor a II. világháború előtti antiszemita irodalomból jelentettek meg újra egyes műveket. A vádirat szerint ezek a könyvek a zsidóság elleni gyűlöletre uszítanak, továbbá az egyik a faji eredetre, nemzeti és etnikai hovatartozásra vonatkozó adatokat hoz jogellenesen nyilvánosságra. A bíróság első fokon felmentő ítéletet hozott, a határozat indoklásában elhangzott, hogy a Gede testvérek által megjelentetett könyvek reprint kiadások voltak, azaz változatlan tartalommal, aktualizálás nélkül adták ki a század elején megjelent antiszemita irodalmat. A Gede testvérek legutóbb múlt év novemberében az Egyesült Államok egyik legismertebb neofasiszta vezérének, a Ku-Klux-Klan vezetőjeként is ismert David Duke-nak szerveztek előadókörutat Magyarországon, Duke a Magyarok Házában mutatta be a Zsidó szupremácia – a zsidókérdés amerikai szemmel című könyvét.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]