Az ENSZ-főtitkár nyilatkozata a holokauszt emléknapon

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A náci népirtást túlélő emberek történetének megőrzésére szólított fel a közelgő holokauszt-emléknap alkalmából pénteken az ENSZ főtitkára.

Forrás: MTI

 

Az auschwitzi náci haláltábor felszabadulásának (1945. január 27.) 65. évfordulójához kapcsolódó nyilatkozatában Ban Ki Mun rámutat: számtalan ember szenvedett a nemzetiszocialisták által létesített gettókban és megsemmisítő táborokban, s közülük sokan mégis életben maradtak. Ők fontos üzenetet hordoznak számunkra: ez pedig nem más, mint az emberi szellem túlélésének diadala. Ők az élő tanúsága annak, hogy a zsarnokság, bárhol üsse is fel a fejét, nem diadalmaskodhat.

Auschwitz-Birkenauban és a többi táborban emberek – zsidók, romák, fogyatékosok, politikai ellenfelek – millióit gyilkolták meg a nácik – emlékeztetett a világszervezet főtitkára. A táborok borzalmait túlélő embereknek fontos szerepük van abban, hogy a holokausztból fakadó tanulságokat a jövendő nemzedékek is megismerjék.

A túlélők nem maradnak örökké közöttünk, ám annak az öröksége, hogy túlélték a holokausztot, fenn kell hogy maradjon. Történetüket meg kell őriznünk, emlékhelyekkel, felvilágosítással és főként arra irányuló erőfeszítéseinkkel, hogy elejét vegyük a népirtásnak és más súlyos bűncselekményeknek. Az ENSZ mély elkötelezettséget érez eme feladatok iránt – hangoztatta a holokauszt emléknapja alkalmából kiadott nyilatkozatában Ban Ki Mun főtitkár.

[popup][/popup]