“Arbeit macht frei” – előkerült

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A feliratot Észak-Lengyelországban találta meg a rendőrség, s őrizetbe vettek öt, 25 és 39 év közötti férfit, akiket Krakkóba visznek kihallgatni.
 

Előkerült az ellopott auschwitzi tábla

2009. december 21. / Hírszerző

 

Megtaláltak az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor bejárata fölé erősített hírhedt náci jelmondat feliratát, amelyet a minap loptak el ismeretlen tettesek – közölte hétfőre virradóra a lengyel rendőrség.

Katarzyna Padlo rendőrségi szóvivő szerint a feliratot Észak-Lengyelországban találta meg a rendőrség. Őrizetbe vettek öt, 25 és 39 év közötti férfit, és Krakkóba viszik őket kihallgatni. Egy másik rendőrségi szóvivő, Dariusz Nowak azt mondta, hogy a fémfeliratot szavakra vágva, három részben találták meg.

A rendőrség hétfő reggel tájékoztatja a nyilvánosságot az ügy részleteiről.
Az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) vasból készült feliratot péntekre virradóra szerelték le az egykori haláltábor bejárata felől. A rendőrség nagy erőkkel kereste a tetteseket, 50 rendőrt, köztük 20 nyomozót állítottak az ügyre. Az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum vezetése ideiglenesen másolattal pótolta az eredeti feliratot. A bűncselekményt európai és izraeli vezetők egyaránt elítélték.

Különböző becslések szerint 1940 és 1945 között 1,1-1,5 millió embert deportáltak a nácik Auschwitzba (lengyelül Oswiecim). Túlnyomó többségük zsidó volt, és gázkamrákban pusztult el. Minden harmadik áldozat magyar volt. A náci koncentrációs táborokba hurcolt 437 ezer magyar zsidó 15 ezer kivételével mind Auschwitz-Birkenauba került, ahol becslések szerint 360-390 ezret öltek meg közülük. Az “Arbeit macht frei” felirat a holokauszt egyik jelképévé vált.

[popup][/popup]