Szankciók az antiszemita írás szerzője ellen?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

„Antiszemita”, „az Európai unió alapvető értékeivel és jogaival ellentétes szellemiségű”, „tűrhetetlen”: ezekkel a jelzőkkel illették egy európai parlamenti képviselő nemrég megjelent könyvét.

Az Európai Parlament Szabadságjogok Bizottságának képviselő tagjai tegnapelőtt, február 28-án elítélték a lengyel európai parlamenti képviselő, Maciej Giertych Civilizációk háborúja Európában című művét. Ugyan az írást saját költségén adta ki, de a borítón megjelenítette az Európai Parlament logóját.

A szocialisták, a Néppárt, a liberál-demokraták, zöldek és kommunisták a tegnapi nap folyamán közös nyilatkozatot adtak ki, melyben elítélték a mű tartalmát, és melyben elfogadhatatlannak minősítik, hogy az Európai Parlament logója ezen írás borítóján megjelent, és ily módon befolyásolhatja a Parlamentről kialakított képet. Egyben a Parlament elnökéhez, Hans-Gert Pöttering-hez fordulva azt kérik, tegyen meg mindent, hogy ilyen jellegű dolgok a jövőben ne fordulhassanak többet elő. A Szabadságjogok Bizottságának elnöke Jean-Marie Cavada ugyanilyen levéllel fordult Pöttering-hez.

Ám az ügy nem áll meg a mű elítélésénél. Ha lehetőség van rá, akkor akár szankciók alkalmazására is sor kerülhet. A francia szocialista európai parlamenti képviselő, Martine Roure például azt nyilatkozta, pártja szeretne szankciókkal élni. „Azonban előbb meg kell tudnunk, van-e erre mód, mivel úgy tűnik, a házirend nem szabályozza a logó (illetéktelen) használatának kérdését. Ha ez valóban így van, a házirend módosítását fogjuk kérni” – jelentette ki Roure. Patrick Gaubert, az UMP (Union pour un Mouvement populaire) francia európai parlamenti képviselője, a Nemzetközi Liga a Rasszizmus és Antiszemitizmus ellen elnöke szintén írt Pöttering úrnak, és levelében arra kérte, hogy alkalmazzon szankciókat. „Ez abszolút mértékben lehetséges” – mondta Gaubert – „hiszen a mű az Európai Unió alapvető értékeit sem tartja tiszteletben”. Gérard Onesta, a Liga alelnöke szerint a szankciók a lengyel képviselő közmegrovásban részesítésétől akár az ideiglenes időtartamú felfüggesztéséig is terjedhetnek.

(Forrás: www.kitekinto.hu)

[popup][/popup]