Ismert német publicista üdvözli a svájci népszavazást

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Üdvözölte a svájci népszavazás eredményét egy ismert német-zsidó publicista, rámutatva, hogy az nem a vallásszabadság ellen irányul, hanem a Keleten és Nyugaton fennálló vallási tilalmak “aszimmetriája” ellen.

Forrás: MTI

 

Henryk M. Broder a Die Welt internetes kiadásába csütörtökön bekerült írásában leszögezi: a svájci az első nemzet Európában, amely szabad akaratából hazája iszlamizálása ellen szavazott. “A muzulmánok imaházakat tarthatnak fenn Európában, a keresztények az arab-iszlám országokban viszont nem tehetik meg ezt” – mutatott rá a Der Spiegel korábbi munkatársa.

A továbbiakban kifejti: az iszlámról a keresztény vallásra áttérő egyéneket “Afganisztánban és Pakisztánban halálbüntetés fenyegeti. A Szaúd-Arábiába beutazó turisták poggyászában nem lehet Biblia… Ezek tűrhetetlen állapotok. Ha Bonnban létezhet Fahd királyról elnevezett (iszlám) akadémia, amely nem áll a német oktatási tárca felügyelete alatt, akkor Rijádban vagy Dzsiddában is kellene, hogy legyen katolikus vagy evangélikus akadémia, vagy olyan, amely az ateizmus elméletét és gyakorlatát oktatja” – érvelt Broder.

Véleménye szerint a vasárnapi népszavazás vesztesei nem a muzulmánok, hiszen Svájcban őket senki nem akadályozza vallásuk szabad gyakorlásában. A vesztesek azok a “jólelkek”, akik a sajátjuknál is jobban szeretik megvédeni az idegen kultúrákat; az ügyeskedők, akik mindig is fogékonyak voltak a totalitárius kísértésekre; no meg a meghunyászkodók, mint Micheline Calmy-Rey svájci külügyminiszter, aki aggódik az arab-iszlám világban kiváltott reagálások miatt – írta a német publicista.
 

[popup][/popup]