Igaz magyarok

Írta: Kultúra.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az áldozatok mellett legyen azoknak is emlékfala Magyarországon, akik zsidó embereket mentettek a holokauszt idején; a majdani felavatáson a magyar és az izraeli kormány is képviseltesse magát – kezdeményezte Karsai László történész, a Szegedi Tudományegyetem tanára A világ igazai Magyarországon a második világháború alatt című könyv bemutatóján.
 

Könyv a világ magyar igazairól 

 

2009. december 1. / Kultúra.hu

 
A Holokauszt Emlékközpont zsinagógaépületében tartott ünnepségen a professzor rámutatott: 2008 végéig 725-en kapták meg a Világ igaza kitüntetést Magyarországról, világviszonylatban pedig 22 ezren részesültek a díjban. Sokszor egy-egy zsidó ember megmentéséhez egész lakóközösségek összefogása kellett, az üldözöttek gyakran nem mertek, vagy nem akartak elmenekülni, nem is próbáltak ellenállni – mondta.

A Balassi Kiadó és a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet közös kiadásában megjelent könyv előszavát író történész közölte: Hollandiában a mintegy 140 ezerből hozzávetőleg 100 ezer zsidó embert gyilkoltak meg, az életmentésért pedig 4947 Világ Igaza díjat osztottak ki. Franciaország 350 ezres zsidóságának háromnegyede túlélte a vészkorszakot, ami köszönhető volt egyrészt Pétain marsall vonakodásának, hogy kiszolgáltassa őket, másrészt annak, hogy sokan közreműködtek az életveszélyben lévők védelmében. Közülük tavaly év végéig 2991-ben részesültek a Jad Vasem Intézet kitüntetésében.

Molnár Judit történész, a Holokauszt Emlékközpont főtanácsadója arról beszélt, hogy a holokauszt idején ezrével érkeztek az illetékes hivatalokba lakásigénylések, amelyeket a zsidó emberektől elkobzott ingatlanokra jelentettek be. A könyvre utalva ugyanakkor megjegyezte, hogy a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből kerültek ki azok, akik mentették az üldözötteket, akár saját életük veszélyeztetése árán is.

A kötetben is szereplő embermentők között megemlítette Márton Áron gyulafehérvári katolikus püspököt, Sztehlo Gábor evangélikus lelkészt és Novák Istvánt, aki egy Sátoraljaújhely közelében lévő kis faluban öt munkaszolgálatost rejtett el – közöttük volt Randolph L. Braham is, aki később történészként a holokauszt legismertebb kutatója lett.

A Világ igazai Magyarországon a második világháború alatt. Szerk.: Frojimovics Kinga, Molnár Judit. A Balassi Kiadó és a Yad Vashem közös kiadása, 2009, 524 oldal

 

[popup][/popup]