Tölgyessy Péter: Megtörtént a Jobbik áttörése

Írta: MR1-Kossuth Rádió - Rovat: Hírek - lapszemle

Tölgyessy Péter szerint ott tört át Jobbik, ahol a magyar kapitalizmus a legrosszabb arcát mutatja. A párt a fiatalok körében fölényesen veri a szocialistákat, de az alkotmányjogész úgy véli, a Jobbik rövid távon a Fidesznek lesz a legnagyobb ellenfele.

Forrás: MR1-Kossuth Rádió

 

 

Jogilag teljesen egyértelmű, hogy a Jobbik és a Magyar Gárda két különböző szervezet. A Jobbik egy párt, amely a jelenlegi szabályok szerint törvényesen működik, a Magyar Gárda pedig egy betiltott szervezet – fogalmazott Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. A kettő között nyilvánvalóan van összefüggés – például ha a vezetőket vagy a rendezvényeket vesszük. A Magyar Gárda szervezése sokat segített a Jobbiknak, mégis a jogi fogalomhasználat szerint elkülönítendő a két szervezet. Bár jogerős, végrehajtandó ítélet született, amely feloszlatta a Magyar Gárdát, az alapítói és a tagjai, valamint a Jobbik politikusai szabályosan tesztelik a magyar államot – vélte a politológus. A szervezet ugyanis úgy viselkedik, mintha a bírósági ítélet meg sem született volna, miközben a rendőrség teljesen bizonytalanul lép fel ellene.

Tölgyessy Péter példaként említette, hogy volt egy békés jellegű rendezvény az Erzsébet téren, a rendőrség mégis meglehetősen erőszakosan feloszlatta. Máskor viszont kifejezetten félelemkeltő egy-egy vonulás, és a rendőrség mégsem avatkozik be. Az állam itt jól nem dönthet – mondta a 180 percben Tölgyessy Péter: ha beavatkozik és a törvény legteljesebb szigorával lép fel, akkor a vezetőkre akár egyéves végrehajtható börtönbüntetést lehet kiszabni. Abban a közegben, amelyben lelkesednek a Magyar Gárdáért, ezek a vezetők áldozatok, mártírok lesznek – figyelmeztetett az alkotmányjogász. Sok ország történelmi tapasztalata azt mondja, hogy ez nagyban növelheti a szervezet népszerűségét. „A mártírok koszorúja mindig hasznot hoz” – fogalmazott.

Nem egyértelmű az egyenruha betiltása

Tölgyessy Péter úgy véli, ha néhány gárdista egyenruhában mászkál az utcán, alkotmányosan semmiféle bűncselekmény nem követ el. A kormány elfogadott ugyan egy rendeletet, amelynek értelmében az egyenruha viselése is szabálysértésnek számít, de Tölgyessy szerint félő, hogy ez a jogszabály nagyon hasonlít a vörös csillaggal kapcsolatos jelképtörvényhez, amely megbukott az Európai Bíróságon. Ha egy felvonulás megfélemlítést kelt, akkor annak a résztvevői is legalább szabálysértést követnek el, a vezetők, szervezők pedig bűncselekményt.

A magyar hétköznapokra jellemző a törvény megkerülése, a magyar történelemben pedig gyakran előfordult, hogy valaki, akit államellenes bűncselekménnyel az egyik rendszerben elítéltek, a következőben hős lett. „Világosan látszik, hogy minden gond, minden baj ellenére ez a rend a mi rendünk, a magyar társadalom rendje, és semmiképpen sem lehet azt megengedni, hogy az erőszak alkalmazása lehetségessé váljék az állam szervein kívül is” – hangsúlyozta Tölgyessy.

A Jobbik főlényesen veri a szocialistákat a fiatalok között

A felmérések szerint a társadalom csaknem kétharmada nem tekinti szélsőségesnek a Jobbik tevékenységét. De mi is a baj a Jobbikkal? Csak kimondja, ami az igazság – mondják sokan a közvéleményben, és ez mutatkozott meg az európai parlamenti választásokon. Tölgyessy szerint érdemes megnézni, hogy hol vannak a Jobbik szavazói. A Jobbik áttörése ott történt meg, ahol a magyar kapitalizmus a legrosszabb arcát mutatja. Ráadásul a Jobbik a legfiatalabb párt, és különösen erős a fiatalok között az egyetemek világában, és ebben a közegben fölényesen veri a szocialistákat.

A fiatalokban mindig benne van egy lázadási potenciál – igaz, általában a baloldalon. Nálunk viszont pont az ellenkezője történt: a jobboldalon tört ki. A fiatalok azt mondják, ez a rendszer nem jó, nem lehet vele érzelmileg azonosulni, végtelenül igazságtalan. „Ez hihetetlen kritika mindannyiunkkal szemben. A közvélemény sikertelennek, igazságtalannak érzi az egész országot és bántóan alkalmatlannak gondolja az elitet. Az elitellenesség pedig nagyrészt megmutatkozik a Jobbik világában” – magyarázta a politológus.

A Jobbik mindent tagad

A Jobbik a saját önértelmezése szerint az egész fennálló rendszert tagadja. Azt mondja, hogy Magyarországon nem jobb és baloldal van, hanem vannak a globalizáció, a világkapitalizmus ügynökei, akik egyformán liberálisok, és szerinte a Fidesz is ilyen. A Fidesz polgári liberális párt, az MSZP bal-liberális, az SZDSZ meg szélsőséges liberális párt. Mindezzel szemben egy erő áll, a Jobbik.

Minden Jobbik-dokumentumból kiütközik a megváltás hite, ereje, ez pedig nagy erő, és persze tagadhatatlan, hogy a cigánykérdés is vastagon ott van a Jobbik sikerében – jelentette ki Tölgyessy Péter. A baloldali értelmiség, általában a baloldal pártjai olyan fogalomrendszert, olyan kategóriarendszert kínáltak a magyar társadalomnak a probléma kezelésére, leírására, amely teljesen ellentétes volt az emberek hétköznapi tapasztalatával. Ebben a kérdéskörben nagyon hatásosan jelent meg a Jobbik radikális mondanivalója. Világos, hogy a régi baloldali fogalomrendszer megbukott. Vagy lesz a romakérdés leírására egy új fogalomrendszer, vagy a Jobbik fogja uralni ezt a területet – vélte Tölgyessy Péter.

A politika és a válság is hozzájárult a Jobbik térnyeréséhez

A gazdasági fejlemények is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a Jobbik felemelkedőben van. Ha Magyarország gazdasága úgy nőtt volna akárcsak az utolsó öt évben az uniós tagság ideje alatt, ahogy Csehországé vagy Lengyelországé, az négyezermilliárd forint többletet jelentett volna a magyar társadalomnak. Több mint egyévi nyugdíj a növekedésveszteség.

Az is egyértelmű, hogy a politika is hozzájárult a Jobbik sikeréhez. Az őszödi beszéd után a jobboldal szemében a magyar állam sok tekintetben elveszítette a legitimitását. Az is egyértelmű Tölgyessy Péter szerint, hogy jócskán megvan a jobboldal felelőssége is a történetben, a Jobbik azonban – legalábbis rövid távon – mind inkább a Fidesznek lesz a legnagyobb ellenfele.

A Fidesz kezd taktikázni a Jobbikkal szemben

Míg a baloldal nem nagyon talált ki új taktikát a Jobbikkal kapcsolatban, a Fidesz kezdi érezni, hogy nemsokára életveszélyes lehet rá a Jobbik. Ma még mindkét nagy párt alapvetően a másik ellen akarja felhasználni a Jobbikot, és ez a Jobbiknak sokat segít. A radikális pártok mindig veszélyben vannak, ezek turbulens pártok, nagyon gyorsan magasra nőnek és könnyen össze tudnak omlani. Döntően azért, mert minél közelebb kerülnek a hatalomhoz, annál inkább választásra kényszerülnek, igazodnak a realitásokhoz, és mindig lesznek olyanok, akik azt mondják, elárulták az igazi radikális indulást, és ebből szakadások keletkezhetnek. Az is világos, hogy igazi megoldást csak az hozhat, ha kijövünk gazdasági és politikai válságból egyaránt – vélte Tölgyessy Péter a 180 percben.
 

[popup][/popup]