Az Intel ellen tüntettek az ortodox zsidók

Írta: ATV - Rovat: Hírek - lapszemle

A világcég valószínűleg hibát követett el azzal, hogy szombaton is dolgoztatja helyi alkalmazottait Jeruzsálemben.
 

Több ezer ultraortodox zsidó tüntetett szombaton az Intel jeruzsálemi központjánál, amiért az amerikai világcég a zsidó szombaton is dolgozik, illetve dolgoztatja helyi alkalmazottait. A jeruzsálemi rendőrfőnök szóvivője szerint háromezren demonstráltak.

A vallásos zsidók számára tilos a munka péntek alkonyattól szombat estéig, még otthon is. A legtöbb üzlet zárva van ebben az időszakban Jeruzsálemben, ami a zsidók szent városa. Azok az üzletek, illetve munkahelyek, amelyek pénteken sötétedés után valamint szombaton is dolgoznak, a konfliktusok elkerülése érdekében távol vannak a vallásos zsidók lakóhelyeitől.

Nem így az Intel, amelynek központja szomszédos egy vallásos zsidók által lakott városrésszel. A szombati tüntetés résztvevői azt kiabálták, hogy “Shabbes! Shabbes!” (sábesz: a szombat jiddis neve), és sértő szavakat vágtak a kirendelt rendőrökhöz.

Az Intel mikroprocesszorairól ismert, de gyárt még hálózati kártyákat, alaplapi chipkészleteket, videókártyákat és egyéb számítógépes eszközöket. A cég értékpapírjai benne vannak abban a harminc cég részvényeiből álló kosárban, amelyből a Dow Jones Ipari Átlagot számítják.

 

[popup][/popup]