Alakuló összefogás a kirekesztés ellen

Írta: Népszava Online - Rovat: Hírek - lapszemle

Az emberi méltóság, az alkotmányos közbeszéd védelme érdekében nyilatkozatot tett közzé tegnap Lomnici Zoltán. A Legfelsőbb Bíróság volt elnöke a Népszavának elmondta, miután nem született törvény a gyűlöletbeszéd ellen, a demokratikus erőknek össze kell fogni a kirekesztés, a megbélyegzés ellen. A nyilatkozatot már aláírták a történelmi egyházak, a Fidesz nevében Balog Zoltán, az ember jogi bizottság elnöke, akivel közös sajtótájékoztatón beszélt a kezdeményezésről a volt főbíró. Lendvai Ildikó közleményben tudatta, hogy az MSZP is elkötelezi magát az egyenlő méltóság védelme mellett.
 

Egyetért a Fidesszel az MSZP

 

 

Nemzeti kiegyezést sürgetett tegnap az emberi jogok, az egyenlő méltóság védelme érdekében Lomnici Zoltán, amikor Balog Zoltánnal, az emberi jogi bizottság fideszes elnökével együtt közzétette erről szóló nyilatkozatát. A dokumentum – mint mondták – annak fontosságát hangsúlyozza, hogy a társadalomban összefogásra van szükség az emberi méltóságot sértő szövegek megjelenésével szemben; akár olyan kijelentésekről van szó, amelyek sértik a holokauszt áldozatainak emlékét, akár azokról a megnyilvánulásokról, amelyek a keresztényeket érintik érzékenyen. Lomnici úgy vélte, ha ezt a felhívást a demokratikus erők elfogadják, “ezzel nem csak Európában szerzünk tekintélyt, és egy kicsit nyugodtabb kampányra számíthatunk, hanem annak is óriási jelentősége lehet, hogy egy új korszak indul, amelyre az lesz jellemző, hogy a közbeszédben senkit nem érhet sérelem vallási, faji hovatartozása miatt.” Vagyis nem jelenhetnek meg rasszista kijelentések, amelyek a zsidó, a roma emberek méltóságát, vagy a keresztények hitbeli meggyőződését sértik.

A nyilatkozat elutasítja a kettős mércét, a többi között ezért állt a kezdeményezés mellé Balog Zoltán. A fideszes politikus lapunknak kijelentette: fontos végre kimondani, hogy Magyarországon ugyanúgy nem lehet keresztényeket vagy keresztyéneket gyalázni, mint ahogyan nem lehet antiszemita kijelentéseket tenni, a magyarországi cigányságot kollektíven bűnösnek bélyegezni, vagy bárkit magyarságában megsérteni. Egyértelműnek nevezte, hogy “ha valakinek fájnak a holokauszt áldozatai, az akkor hiteles, ha fájnak a Gulág, a kommunista rendszer áldozatai is”. Tiszta beszédre van szükség, ahhoz, hogy eljöjjön a tiszta cselekvés ideje. Balog a Népszavának azt mondta, “mielőtt mindenkinek elmegy a józan esze” jó ha rögzítik azokat az elveket, amelyeket követni kell. A politikus bejelentette, hogy a Fidesz elnöksége felhatalmazta őt a nyilatkozat aláírására, amelyet már ellátott kézjegyével Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Bölcskei Gusztáv a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, valamint Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségek (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója és Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke. Lomnici Zoltán szerint ezután a politikai pártokon és a médián a sor, hogy a felhíváshoz csatlakozzanak.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke közleményben tudatta, hogy pártja, ahogy eddig is, a jövőben is magára nézve kötelezőnek tekinti az emberi méltóság tiszteletét, elítéli bármely társadalmi csoport megbélyegzését és kirekesztését, a velük szembeni gyűlöletkeltést, és ezt elvárja másoktól is.
 

[popup][/popup]