Izraeli filmhét Budapesten

Írta: - Rovat: Hírek - lapszemle

Több fesztiváldíjas alkotás is szerepel a pénteken kezdődő budapesti izraeli filmhét programjában; az Odeon-Lloyd moziban látható filmek között lesz dráma, vígjáték, valamint akció- és romantikus film is.
 

Dráma, vígjáték, akció- és romantikus film

 

A hét nyitófilmje, a Szerelmem, Aviva az emberi vágyakról, álmokról beszél, hősnője egy nehéz sorsú, de íróként is tehetséges szakácsnő. Az izraeli nagykövetség közlése szerint a filmhétre Budapestre jön a 2006-ban készült, Tibériásban játszódó alkotás rendezője, Shemi Zarhin.

Zarhin Ayelet Menahemi rendezővel együtt írta a Nudli című, a mostani filmhéten látható mű forgatókönyvét. Megható és komikus dráma, amely a negyvenes éveiben járó légi utaskísérő kalandos életét dolgozza föl. Ronit Elkabetz Siva című, 2008-ban forgatott filmjében a nézők egy marokkói zsidó család életébe tekinthetnek be. Az izraeli filmheteken rendre megjelennek a hadseregről és történeteiről szóló filmek. Idén az 1976-os Halfon domb nem válaszol című, Izraelben kultuszfilmmé vált alkotás látható, amely az izraeli hadsereg tartalékos katonáinak kalandjait és problémáit parodizálja. A Miami Nemzetközi Filmfesztivál győztese a Fuss velem! című akciódús film, amely a felnőtté válásról szól és a jelenkori jeruzsálemi életbe kalauzolja el a nézőt. A friss termésből való a 2008-as Minden a tengeren kezdődött, Eitan Green rendező filmjében a gyermekkori élményeit dolgozza föl.

Az Uram, teremtőm rendezője David Volach, aki ortodox családban nevelkedve maga is megtapasztalta a vallásos és a világi élet konfliktusait. Két olyan filmet is vetítenek, amelynek a rendezője Efraim Kishon, a 2005-ben elhunyt magyar származású humorista.

A Blaumilch-csatornával egy ártalmatlan őrült sztoriját vitte vászonra, ezt Golden Globe-díjra jelölték 1970-ben, az Azuláj, a rendőr pedig 1972-ben elnyerte az elismerést és Oscarra is jelölték. A filmhét vendége lesz Shemi Zarhin forgatókönyvíró, rendező és tanár. Egyetemi tanulmányai idején számos rövidfil­met írt és rendezett. A magyar közönség által már ismert filmje, a Bonjour Monsieur Slomi világszerte több díjat is nyert. Idén első alkalommal nemcsak a moziban, de az interneten is lehet szavazni a filmhét legjobb alkotására.

Az előadásokat követően a helyszínen, a Facebookon pedig gyakorlatilag bármikor lehet szavazni. A november 25-én záruló filmhét végén közzéteszik, hogy melyik film nyerte el leginkább a magyar közönség tetszését.

[popup][/popup]