Visszavonták Morvai londoni meghívását

Írta: Index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Tiltakozások hatására visszavonták Morvai Krisztinának, a Jobbik európai parlamenti vezető képviselőjének meghívását egy londoni konferenciára, amelyet a palesztinok jogainak támogatására rendeznek, írta a The Observer.
 

 

A legnagyobb baloldali vasárnapi brit lap értesülése szerint a magyar politikus a Palesztin Visszatérés Központja (Palestinian Return Centre, PRC) nevű, Londonban bejegyzett szervezet rendezvényén tartott volna előadást.

A Palestinian Return Centre honlapján olvasható tájékoztató szerint a konferenciát december 7-én rendezik Londonban, abból az alkalomból, hogy hatvan éve kezdte meg tevékenységét a palesztin menekültek segélyezésével foglalkozó ENSZ-hivatal, az UNRWA.

A The Observer írása szerint azonban a konferencián felszólaló több más politikus “rémülettel értesült” a magyar európai parlamenti képviselő hátteréről.

Aggályosnak tartották

Neil Gerrard, a kormányzó brit Munkáspárt egyik alsóházi törvényhozója lemondta részvételét. Jennifer Louise Tonge bárónő, a Liberális Demokraták felsőházi képviselője, Clare Short egykori munkáspárti kabinettag, jelenleg független alsóházi képviselő, sőt Daud Abdullah, a Brit Muszlim Tanács főtitkár-helyettese is – akik mind beszédet mondanak a rendezvényen – aggályosnak tartja Morvai Krisztina szerepét a Jobbikban – áll a brit lap cikkében.

A Gázában élők jogaiért küzdő európai kampányszervezet – European Campaign to End the Siege of Gaza – szóvivője a The Observernek megerősítette, hogy a tiltakozások nyomán visszavonták Morvai Krisztina meghívását. A decemberi londoni konferenciát e kampánycsoport támogatásával rendezik.

A magyar politikus meghívásának lemondását a brit lap szerint üdvözölték a Brit Nemzeti Párt (BNP) – a legnagyobb brit szélsőjobboldali erő – bírálói, akik aggodalmuknak adtak hangot a BNP és a Jobbik kibontakozó kapcsolatai miatt.

A The Observer megemlíti, hogy a két párt – más szélsőjobb csoportokkal együtt – szövetséget hoz létre az Európai Parlamentben. Nick Griffin, a BNP elnöke tavaly felszólalt a Jobbik egy nagygyűlésén, és a magyar párt több vezető tisztviselőjével is találkozott – áll a cikkben.

[popup][/popup]