Békülnének Palesztinával az izraeliek

Írta: Népszava online - Rovat: Hírek - lapszemle

Támogatja a párbeszédet a Hamásszal a zsidó állam lakóinak többsége.
 

 

Az izraeliek többsége támogatná a párbeszédet a Hamásszal, ha a palesztin szervezet hajlandó lenne elismerni a zsidó államot – derült ki egy pénteken közzétett felmérésből.
A megkérdezettek 57 százaléka pártolta, hogy Izrael tárgyalást kezdjen a Hamásszal, azzal a feltétellel, hogy a szervezet “ismerje el a zsidó államot, és vessen véget a terrorista támadásoknak”. A Háárec című napilapban megjelent adatok szerint a válaszadók 39 százaléka ellenezte az ötletet, 4 százaléknak nem volt véleménye.

A napokban Saul Mofaz volt védelmi miniszter, az ellenzéki Kadima párt parlamenti képviselője szorgalmazta, hogy Izrael – bizonyos feltételek mellett – kezdjen tárgyalást a Hamásszal. A keményvonalasnak tartott Mofaz azt is javasolta, hogy egy éven belül hozzák létre az önálló palesztin államot Ciszjordánia területének 60 százalékán.

A felmérés eredményei arra mutatnak, hogy az izraeliek többsége inkább Mahmúd Abbász palesztin elnököt, mint Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt tartja felelősnek a békefolyamat megfenekléséért – írta a Háárec.

 

[popup][/popup]