Tizenkét katonát mészárolt le a palesztin pszichiáter

Írta: ATV - Rovat: Hírek - lapszemle

Az őrnagy, aki a háborúból hazatérteket kezelte, elfogásakor szintén megsebesült.
 

 

Katonai pszichiáter, muzulmán volt és nemsokára Irakba utazott volna az a férfi, aki a Fort Hood-i katonai bázison csütörtökön Texasban tizenkét katonát ölt meg és harmincegyet megsebesített, többeket súlyosan.

A texasi katonai támaszponton éppen egy ünnepséget tartottak azoknak a katonáknak, akik főiskolai diplomát szereztek. Egy ezredes úgy emlékszik vissza a történtekre, hogy éppen az ünnepség színhelyére tartott, amikor lövéseket hallott. „Egy katona rohant el mellettem és kiabált: „Uram, valaki lő”. Amikor elfutott mellettem, vért láttam a hátán. Azt hiszem, nem is tudta, hogy eltalálták.”

Hazaérkező katonákat kezelt

Eleinte senki sem tudta, hogy mi történt, órákkal később derültek ki a részletek. Helyi idő szerint délután fél kettőkor az ünnepség közelében lévő egyik épületben, ahol az iraki és afganisztáni indulók az utolsó előkészületeket végezték, egy férfi lövöldözni kezdett.

A legtöbb áldozata védekezni sem tudott. Rövid időn belül tizenegyen meghaltak, egy tizenkettedik katona nem sokkal később a kórházban halt meg. Harmincegyen megsérültek, köztük az elkövető is, akit órákig halottnak tartottak. Cone parancsnok azonosította a férfit, Nidal Malik Hasannak hívják az elkövetőt.

A 39 éves őrnagy palesztin származású, amerikai állampolgár, orvos, csoportpszichológus, akit 2008-ban léptettek elő és nem sokkal korábban helyezték át Fort Hoodba Washingtonból. A feladata az volt, hogy az Irakból és Afganisztánból hazaérkező katonákat kezelje.

Radikális iszlamista?

A feltételezések a merénylő kilétéről azonnal elkezdődtek. Az amerikai média szerint a férfi muzulmán, ezt állította a Fox News is. Több amerikai újság és tévéadó értesülési szerint a férfi kapcsolatban állt radikális iszlamista weboldalakkal, állítólag már hat hónapja figyelik, mert egy internetes blogon öngyilkos merénylőket dicsőített.

A New York Times egy weboldalt is talált, amelyen egy „NidalHasan” nicknevű illető az öngyilkos merénylőket „nemesnek” nevezte és olyan katonákkal hasonlította össze őket, akik „az életüket áldozzák fel”. Azt ugyanakkor még nem tudták bizonyítani, hogy a két illető ugyanaz a személy.

Hasan családja tagadja, hogy a férfinak bármilyen hasonló kötődése lett volna. „Meg vagyunk döbbenve és mélyen érintettek bennünket a Fort Hood-i események.” Nidal Virginiában született és „Amerikában nőtt fel”, írta a család.

Ki volt akadva Obamára

Ugyanakkor az ismerősök, családtagok és barátok szerint Hasannak már régóta problémája volt magával a katonasággal. Az év végén átvezényelték Irakba, amely az első tengerentúli bevetése lett volna és amely ellen teljes erővel tiltakozott. Nader, az őrnagy unokatestvére azt mondta, hogy „az ötlet, hogy a frontra menjen teljesen letaglózta. Naponta azokról a borzalmas történetekről beszéltek neki azok az emberek, akik odaát átélték ezeket.”

D. Terry Lee ezredes is megerősítette ezeket az információkat: „Teljesen ellene volt. Megpróbálta a kiküldetését megakadályozni. Nagyon ki volt akadva Obamára”. Nader Hasan szerint az unokatestvére rögtön a középiskola után belépett a katonasághoz, majd szeptember 11-e után megpróbált leszerelni. Arról is panaszkodott neki, hogy a társai csúfolják hite miatt. Cone parancsnok este azt mondta, hogy egy terrorcselekmény „nem kizárható”, de ennek indítékára eddig nem utal semmi.

 

[popup][/popup]