A rabbik belépést kérnek a Templom-hegyre, palesztinok fenyegetnek

Írta: ATV - Rovat: Hírek - lapszemle

Újra megnyitották a jeruzsálemi Templom-hegyet a turisták előtt.
 

 

Az izraeli főváros központjában álló szenthelyet vasárnap zárták le, miután több mint 100 arab fiatal rátámadt az egyik külföldi zarándokcsoportra. Ekkor avatkoztak közbe az izraeli rendőrök, akik 21 palesztint letartóztattak. Köztük volt Mahmúd Abbasz palesztin vezető egyik munkatársa is. A palesztin szélsőségesek azután vonultak fel a hegyre, miután elterjedt közöttük a hír, hogy a zsidók a jeruzsálemi mecsetek elfoglalására készülnek. A fiatalokat kelet-jeruzsálemi iszlám központokban toborozták.

Jeruzsálemben nem először vált ki erőszakot a területet felügyelő iszlám vallási hatóság uszítása. Korábban azt állították, hogy az izraeliek aláássák a hegyen álló mecseteket, és a saját templomukat akarják felépíteni ott.

A terület izraeli fennhatóság alatt áll, de az iszlám vallási hatóság nem engedélyezi zsidó és keresztény zarándokok számára az imádkozást az ősi szent helyen.

Jeruzsálemben az incidens után több rabbi felszólította a kormányzatot, hogy tegye lehetővé a zsidók számára a belépést a Templom-hegyre. „Szégyen, hogy ma egy hívő nem mehet fel arra a helyre, ami a zsidóság legszentebb helye. Ideje, hogy ezt a helyzetet megváltozzon” –sürgeti Jehuda Etzion rabbi.

A palesztinok ezzel szemben azt állítják, hogy a helyzet már most is nagyon veszélyes. „Ha Izrael ragaszkodik Jeruzsálemhez, az robbanást okozhat. Ebben a városban dől el, hogy a jövőben háború lesz-e vagy béke” – állítja a palesztin hatóság építésügyi minisztere. Jeruzsálemet Izrael egységes fővárosának tekinti, azt azonban az arab államok nem ismerik el.

 

[popup][/popup]