Ben-Gvir fellépése a Kahane megemlékezésen saját párttársainak sem tetszett – nem találták elég radikálisnak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A szélsőjobboldali Otzma Jehudit vezetője, Itamar Ben-Gvir a közösségi médiában előzetesen megosztott beszédének megfelelően megjelent és felszólalt Meir Kahane meggyilkolásának 32. évfordulója alkalmából rendezett jeruzsálemi eseményen. Ezután várható volt, hogy Washington is közzéteszi véleményét az esettel kapcsolatban.

 

A Biden-adminisztráció első nyilvános megrovásaként, az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Ned Price elítélte Ben-Gvir részvételét a Kahane-emlékműsoron.

„Egy terrorszervezet örökségének ünneplése visszataszító. Nincs rá más szó. Visszataszító” – válaszolta Price, amikor egy sajtótájékoztatón a nem sokkal korábban zajló eseményről kérdezték, továbbá emlékeztetett arra, hogy a Kahane Chai (“Kahane él”) szervezet különleges minősítésű, világszerte működő terrorista entitásként (SDGT) van megjelölve.

„Minden felet arra kérünk, hogy őrizze meg a nyugalmát, gyakoroljon önmérsékletet, és tartózkodjon azoktól a cselekedetektől, amelyek fokozzák a feszültséget. Mindez Jeruzsálemre is értendő” – mondta Price, utalva a megemlékezés helyszínére. Ugyanakkor elismerte, hogy májustól a szervezet másik ága – a Kach, külföldi terrorszervezetként való szigorúbb minősítését, a csoport inaktivitása miatt törölték.

Ben-Gvir megjelenése és előadása saját szövetséges párttársai körében sem aratott osztatlan sikert, noha Ben Gvir pártjának, az Otzma Jehuditnak a tagjai is megjelentek a megemlékezésen. Az egyelőre még csak jelölt miniszterként sokkal szerényebb ígéreteket pedzegető Ben-Gvir mellett, egykori politikai partnere, a Kneszet indulástól eltiltott Baruch Marzel is felszólalt.

Beszéde során Ben-Gvir inkább Kahane rabbi szeretetteljes cselekedeteit említette, de amikor az arabokkal kapcsolatban azt találta mondani, hogy csak a terroristákat áll szándékában kitenni az országból, a jelenlévők kifütyülték.

Ezzel szemben Marzel rögvest rátérve a lényegre, a választásokon a Balad és Ra’am pártra szavazó izraeli arabok kiutasítását szorgalmazta.

Marzel szerint Abu Gos, egy jeruzsálemi falu, amely hummus éttermeiről és a zsidó lakossággal fenntartott baráti kapcsolatairól ismert, nem az együttélés szimbóluma, mint azt állítják, mivel a lakosok többsége az arab Ra’am és a Balad pártokra szavazott.

– „Semmi sem állítható meg, ha nem csapoljuk le a mocsarat” – közölte.

A Biden-kormány elkerülte, hogy közvetlenül kommentálja Ben-Gvir pártjának felemelkedését, és várhatóan kiemelkedő szerepét Netanjahu szárnyai alatt. A héber médiának nyilatkozó források szerint az amerikai vezetés egyelőre kivárja az izraeli kormány megalakulását, mielőtt bármilyen politikai döntést hozna.

Jichák Herzog elnök egy látszólag véletlenül bekapcsolva hagyott mikrofon mellett, szerdán arra hívta fel a figyelmet, hogy az „egész világ” aggódik Ben-Gvir koalíciós pályafutása miatt. Jeruzsálemi rezidenciáján az ultraortodox Sász pártot képviselő delegációval történt találkozója után – egyértelműen Ben-Gvirre utalva az elnök hangsúlyozta, hogy „van egy kérdés, amiről nem beszéltem, mert nem akarok senkit szégyenbe hozni. Problémátok lesz a Templom-hegy miatt. Ez kritikus kérdés.”

ujkelet.live

[popup][/popup]