Elutasította Demjanjuk panaszát a német alkotmánybíróság

Írta: Híradó - Rovat: Hírek - lapszemle

A férfi ellen az a vád, hogy a II. világháború idején, a sobibóri náci haláltábor őreként 29 ezer zsidó fogoly megölésében segédkezett.
 

 

Elutasította német alkotmánybíróság szerdán a náci háborús bűncselekményekkel vádolt John (Ivan) Demjanjuk panaszát.   Demjanjuk tagadja bűnösségét. Azt állítja, hogy a szovjet hadsereg katonájaként 1942-ben német fogságba esett, majd 1944-ig német börtöntáborokban volt, és semmi köze sincs a holokauszthoz.

A jelenleg müncheni vizsgálati fogságban tartott, ukrán származású Demjanjuk az Egyesült Államokból Németországba történt májusi kitoloncolása ellen emelt ismételten panaszt, azt állítva, hogy a hatóságok megsértették alapvető jogait. Demjanjuk ellen az a vád, hogy a II. világháború idején, 1943 márciusa és szeptembere között a sobibóri náci haláltábor őreként 29 ezer zsidó fogoly megölésében segédkezett.

Az egykori koncentrációs tábori őr azt követően tett ismételten panaszt az alkotmánybírságnál, hogy a müncheni tartomány bíróság októberben elfogadta az ügyészség által összeállított vádiratot, ami fő feltételét jelentette a bírósági tárgyalás megkezdésének. Az ügyészség legfőbb bizonyítéka a perben az 1393-as számot viselő SS-szolgálati igazolvány, valamint egy hivatalos feljegyzés, amely arról tanúskodott, hogy Demjanjukot 1943 márciusában Sobibórba helyezték át.

A karlsruhei bírói testület azonban egyhangúan elutasította Demjanjuk ügyvédjének beadványát. Az alkotmánybírósági határozat nyomán véglegesen megnyílt az út a bírósági tárgyalás előtt, ami várhatóan november 30-án kezdődik meg.

 

[popup][/popup]