Nőtt Budaházyék feltételezett bűnlajstroma

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egyebek között a Csintalan Sándor, a Hollán Ernő utcai jegyiroda, az SZDSZ XI. kerületi irodaháza és az MSZP kispesti székháza elleni támadások ügyét is a Budaházy-csoporttal összefüggésben vizsgálja a Központi Nyomozó Főügyészség, miután az ügyek aktáit egyesítették.
 

 

A Nemzeti Nyomozó Irodánál eddig ismeretlen tettesek ellen folyó nyomozásokat még három héttel ezelőtt egyesítették a terrorcselekmény és más bűncselekmények miatti üggyel, de csak most hozták nyilvánosságra. A főügyészség ettől kezdve a Nemzeti Nyomozó Irodával közösen létrehozott nyomozócsoport segítségével vizsgálja az ügyeket.

Az akták “szoros személyi és tárgyi összefüggésével” indokolt egyesítése miatt további nyolc, összesen 105 millió forintot meghaladó kárt okozó bűncselekményt vizsgál a főügyészség a Budaházy-csoporttal összefüggésben.

Ezek közé tartozik az SZDSZ XI. kerületi irodaháza ellen 2007. szeptember 18-án, az MSZP kispesti székháza ellen 2007. október 19-én, a Vörös Csepel nevű szórakozóhely ellen 2007. december 5-én, valamint a Hollán Ernő utcai Brodway-jegyiroda ellen 2008. április 1-jén elkövetett Molotov-koktélos támadás.
hirdetés

Szintén a Budaházy-csoport aktájához egyesítették a 2008. június 27-én a főváros V. kerületében található Action bár, valamint a VIII. kerületi Magnum Fittnes Szalon elleni 2008. június 2-án elkövetett molotov koktélos támadásokat. Átkerült az ügyészségre Csintalan Sándor megverésének ügye is. A Hír Tv munkatársát, aki korábban a szocialista párt vezető tisztségviselője volt, 2007. december 11-én bántalmazták lakásának teremgarázsában. Ugyancsak a csoporttal összefüggésben vizsgálják az idén márciusban Szabadszálláson, robbantással megrongált 7 autóbusz aktáját is.

Új eleme a csoport ellen folytatott főügyészségi nyomozásnak, hogy az idén június 17-én elfogott Budaházy Györgyöt újabb bűncselekménnyel gyanúsították meg, ezúttal emberölés előkészülete miatt. Budaházy az ügyészek szerint 2007. elején egy Hunnia Mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal – a politikusokat megfélemlítve – befolyásolják a parlamenti döntéseket. A csoport vezetőjét ezúttal azzal gyanúsították meg, hogy egy 2009. április 6-án Budapesten szervezett találkozón átadott a bűntársának egy futball labdába rejtett robbanószerkeeztet, hogy azt két nappal később Miskolcon, egy országgyűlési képviselő ingatlanánál felrobbantsák.

A főügyészség most sem közölte a miskolci politikus nevét, ám korábban az MTI kérdésére nem cáfolták, hogy Káli Sándor miskolci polgármester, szocialista országgyűlési képviselő ingatlana ellen terveztek támadást.

Az ügyészségi tájékoztató arra is kitért, hogy 2008. február 8-án több helyszínen egyidejűleg hajtottak végre támadásokat, amelyeknek célja a társadalombiztosítási pénztárakról szóló törvény elfogadásának megakadályozása volt a célja. A támadásokat követő felhívásban egyértelműen megjelölték ezt a célt és a támadásokat a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregként vállalták magukra.

A főügyészség négy újabb gyanúsítottat hallgatott ki, így már 16-ra nőtt az ügy gyanúsítottainak száma.

Az NNI 2009. április 8-án Pest megye területén elfogott és őrizetbe vett négy embert, az ügyet később átvette a Központi Nyomozó Főügyészség. Azóta összesen 16 embert gyanúsítottak meg azzal, hogy a csoport tagjaként különböző bűncselekményekben vettek részt.

A csoport számlájára írják többek között a Hiller István családi háza elleni lőfegyveres, a Kóka János épülő háza elleni Molotov-koktélos támadásokat, illetve Dér Zsuzsanna ingatlana ellen elkövetett támadásokat.

 

[popup][/popup]