Kisvárosi zsidó napok Tokaj-hegyalján

Írta: Népszava Online - Rovat: Hírek - lapszemle

Kisvárosi zsidó napokat tartanak Tokajban és környékén október 23. és 25. között, a háromnapos rendezvény a zsidó vallás, kultúra, gasztronómia és életmód szinte valamennyi területét felölelni: előadások, koncertek, irodalmi, valamint gasztronómiai programok várják az érdeklődőket.
 

Koncertek, irodalmi, valamint gasztronómiai programok

 

A helyszín nem véletlen, hiszen Tokaj és környéke a magyarországi zsidó örökség legszebb helyszínei, amelynek számos zsinagógája, neves rabbija, “csodarabbija”, temetője őrzi, őrizte a zsidóság emlékét – közölték a rendezvény szervezői.

Szerepük nem csupán a magyar bor exportjának megteremtésében, de a hazai szőlőművelésben és nemesítésben is jelentős volt. Az első zsidó kereskedők még a XVII. században érkeztek Tokaj-hegyaljára, elsősorban bort kerestek rituális célra. Egy 1609-es okiratban – amely a mádi szürettel foglalkozik – található utalás arra, hogy a lengyel borkereskedők között szép számmal voltak zsidók is.

A történelem évszázadai alatt pedig a zsidók teljes jogú állampolgárokká váltak, jelenlétükkel hozzájárultak a táj gazdasági, kulturális, vallási fejlődéséhez, új hazára lelve.

Ezt az emlékekben, kultúrában, vallási hagyományokban gazdag múltat igyekeznek a fesztivál szervezői feleleveníteni, helyi borkereskedők, éttermek, panziók és szállodák bevonásával. A rendezvény nyitott minden érdeklődő számára, szeretnék a zenén, a gasztronómián és az irodalmon keresztül megmutatni kultúrájuk és vallásuk sokszínűségét.

A zenei programokhoz kiváló helyszínt nyújt a közelmúltban teljesen felújított tokaji zsinagóga és színházterem épületegyüttese.
 

Címkék:gasztronómia

[popup][/popup]