Az izraeliek kedvező képet alkotnak Németországról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szeretik az izraeliek Németországot és Angela Merkel kancellárt. Ezt hangsúlyozta pénteki tudósításában a tekintélyes német Financial Times Deutschland című üzleti és politikai napilap, beszámolva arról a közvélemény-kutatásról, amelyet a konzervatív Konrad Adenauer Alapítvány megbízásából végeztek Izraelben.

A felmérésből – mint a lap írta – az tűnt ki, hogy Izraelben immár rendkívül kedvező a kép Németországról és annak vezetőjéről, Angela Merkelről egyaránt.

Ami a konkrét adatokat illeti, a megkérdezett izraeli állampolgárok 67 százaléka kedvezően nyilatkozott Németországról. Az Európai Unió huszonhét tagállama közül ennél elismerőbb bizonyítványt csak Nagy-Britannia kapott.

A kancellár asszony ugyancsak rendkívül előkelő, mégpedig a harmadik helyen áll az izraeliek által kedvelt, külföldi politikusok sorában. Csupán George Bush amerikai elnök és Tony Blair brit kormányfő előzi meg. A népszerűségi lista utolsó helyén ugyanakkor Franciaország, illetve Jacques Chirac francia államfő áll.

Az alapítvány megbízásából a felmérést végző, izraeli intézet vezetője, Mitchell Barak maga is meglepőnek minősítette az eredményt. Utalt arra, hogy az elmúlt évtizedekben a holokauszt mindig is beárnyékolta az izraeli-német viszonyt.

Ezzel szemben az izraeliek többsége most úgy vélekedett, hogy Merkel kancellár jelentős mértékben javított a Németországról alkotott képen. “Merkelt szoros szövetségesnek és erős vezetőnek tekintik” – hangoztatta Sharon Pardo, a közvélemény-kutatásban részt vevő Ben Gurion egyetem vezetője.

Pardo szerint nagy rokonszenvet váltott ki az a tény, hogy Angela Merkel “határozottan és egyértelműen” nyilvánított véleményt Iránnal, továbbá a Hamász radikális palesztin szervezet választási győzelmével kapcsolatban. Mint ahogy az izraeliek üdvözölték azt is, hogy nem sokkal beiktatása után a kancellár asszony Izraelt az első külföldi országok között kereste fel.

Egyébként a felmérésből kitűnt az is, hogy az izraeliek pozitívan ítélik meg az Európai Uniót. A megkérdezettek 75 százaléka támogatná, hogy Izrael is az unió tagállama legyen.

(Forrás: MTI, Echo Tv)

[popup][/popup]