Kitiltották őket harmadik legszentebb helyükről

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Mahmúd Abbász palesztin elnök kormánya közölte hétfőn, hogy diplomáciai
offenzívát indít Izrael ellen a Templomhegyen rendszeressé vált
incidensek miatt. Közben palesztin fiatalok ismét összetűzésbe kerültek
izraeli rendőrökkel Kelet-Jeruzsálemben.
 

Újabb palesztin felkelés jöhet

 

 

Suafat negyedben fiatalok kővel dobáltak rendőröket, felgyújtottak kartondobozokat, szeméttárolókat, miután az izraeli hatóságok őrizetbe vettek egy palesztin tizenévest. A gyanú szerint a tinédzser késsel megsebesített egy izraeli katonát, aki biztonsági ellenőrzést végzett egy autóbuszon. A fiatalok és a rendőrök összetűzése átterjedt Rámalláh külső részeire is: ott a palesztinok katonákat dobáltak kővel, utóbbiak pedig könnygázzal és gumilövedékekkel válaszoltak. Egy rendőr megsebesült, hét palesztint őrizetbe vettek, és többeket el kellett látniuk a mentőknek, mert belélegezték a könnygázt.

Vasárnap este a Mecsetek tere közelében voltak összecsapások palesztin fiatalok és izraeli rendőrök között, s ezekben palesztin orvosi források szerint megsebesült hét tüntető fiatal, a rendőrség szerint pedig két rendőr is. Hasonló összecsapások voltak ugyanott egy héttel korábban.

Újabb zavargásoktól tartva hétfőn napközben riadókészültségbe helyezték az izraeli rendőrséget, és rendőrök ezreit vezényelték az utcákra Jeruzsálem óvárosában. A rendőrség csak az ötvenévesnél idősebb muzulmánokat engedi be a Mecsetek terére, feltéve, hogy izraeli arabok vagy kelet-jeruzsálemi lakosok. Zsidó és keresztény látogatóknak megtiltották a belépést a térre, amely az iszlám harmadik legszentebb helye Mekka és Medina nagymecsete után.

Ezen események miatt az Abbász vezette palesztin kormány hétfőn összeült Rámalláhban, majd közzé tette azt a figyelmeztetését, hogy az összecsapások egy harmadik palesztin felkeléshez (intifádához) vezethetnek. A kormány közölte, hogy a palesztin nép védelmében a nemzetközi jog minden eszközével fellép Izrael ellen.
 

[popup][/popup]