Támadást hirdetett a Hamasz az izraeli főváros központja ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Jeruzsálemben több ezer rendőr áll készenlétben, a Hamasz erőszakot hirdetett.
 

 

A palesztin terrorszervezet arra szólította fel az arabokat, hogy ha kell, erőszakkal próbáljanak feljutni a Templom-hegyre. A hatóságok azután zárták le a területet, hogy a hétvégén összecsapások voltak az izraeli főváros központjában palesztin tüntetők és a rendőrök között.

Több tízezren gyűltek össze a hagyományos zsidó Sátorok ünnepe alkalmából a Nyugati falnál. A hajdani Szentély megmaradt külső falánál imádkozókra a múltban többször is kőzáport zúdítottak a mecsetek közeléből. A hatóságok most a szokásosnál is nagyobb készültséggel igyekeznek megakadályozni a civilek elleni támadásokat.

Az őszi zsidó ünnepek lezárásaként évente egyszer az összes izraeli főrabbi megjelenik, hogy áldást mondjanak az egybegyűltekre. Az eseményre a világ minden részéből érkeznek zarándokok.

„Különleges élmény részt venni ezeken az ünnepeken, mivel ekkor itt a Nyugati-falnál együtt imádkoznak a különböző földrészekről érkező hívők.” – mondja az egyik zarándok.

Az izraeli főváros központjában a hétvégén több összecsapás is volt palesztin tüntetők és rendőrök között. A Sátorok ünnepe alatt a hatóságok lezárták a feljárót a Templom-hegyen álló mecsetek felé.

Az elmúlt napokban azonban a Hamasz felszólítására palesztinok megpróbáltak erőszakkal is feljutni a hegyre. A hajdani zsidó szentély helyén álló mecsetek tere az izraeli-palesztin konfliktus legérzékenyebb pontjának számít.
 

[popup][/popup]