“Izraeli zsoldosok kínozzák őt nagyfrekvenciájú sugárzással”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Zelaya az alapjogok visszaállítása esetén hajlandó csak tárgyalni a hondurasi hatalommal

 

2009. október 5. / Népszava Online   

 

Manuel Zelaya, a hatalomból kiszorított hondurasi elnök csak abban az esetben hajlandó tárgyalni a hatalom tényleges birtokosaival, ha az visszaállítja az alkotmányos alapjogokat a közép-amerikai országban, és megszünteti a neki menedéket adó brazil nagykövetség zárlatát.

Feltételeinek 90 százaléka megvalósult, ha a maradék 10 százalék nem oldódik meg, újra a nemzetközi közösséghez kell fordulni – jelentette ki Zelaya helyi idő szerint vasárnap a francia hírügynökségnek telefonon adott interjújában.

A Roberto Micheletti vezette átmeneti kormány múlt vasárnap jelentette be, hogy felfüggeszt egy sor alkotmányos szabadságjogot, köztük a gyülekezési jog gyakorlását. Másnap közölte az ideiglenes kormányfő, hogy hamarosan visszavonják a rendeletet, indoklása szerint azért, hogy az intézkedések ne legyenek hatással a küszöbönálló elnökválasztásra. A visszavonás azonban még nem történt meg. Ezenkívül a hatóságok elhallgattatták két Zelaya-párti médiumot, a Radio Globo rádióadót és a 36-os csatorna nevű tv-állomást.

Az ADL amerikai központú, zsidó polgárjogi szervezet aggodalmának adott amiatt, hogy antiszemita összeesküvés-elméletek keletkeztek Hondurasban Zelaya hatalomból való elűzésével kapcsolatban. Ezek szerint zsidók, illetve Izrael segítségével távolították el őt. Az ADL aggodalma alátámasztására idézte mások mellett Zelayát, a Radio Globót és Hugo Chávez venezuelai államfőt, Zelaya szövetségesét.

Antiszemita megnyilvánulásaik alapja állítólag az a szóbeszéd, amely szerint izraeli katonák (egy másik változatban zsoldosok) segítették a Michelettit támogató hondurasi katonákat, például ellátták őket könnygázzal. Micheletti kormánya tagadja, hogy bármilyen izraeli segítséget kapott volna.

Az ADL bírálta a venezuelai államfőt amiatt, hogy az ENSZ-ben azt állította: Izrael az egyetlen ország, amely elismerte az ideiglenes tegucigalpai vezetést. Micheletti kormánya ezt szintén tagadja.

Az ADL idézte a The Miami Herald című amerikai lapot, amelynek nyilatkozva Zelaya azt állította: “Izraeli zsoldosok kínozzák őt nagyfrekvenciájú sugárzással”.

Abraham H. Foxman, az ADL amerikai igazgatója azt írta közleményében: “Tudjuk a történelemből, hogy zavargások és társadalmi forrongás idején könnyen teszik bűnbakká a zsidókat. Ez történik most Hondurasban is, amelyben csekély létszámú zsidó közösség él.”
 

[popup][/popup]