Anne Frank mosolya

Írta: Nol - Rovat: Hírek - lapszemle

Anne Frank a művészek szemével címmel rendez nemzetközi kortárs képzőművészeti tárlatot a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában Peter Wilhelm; a kedden nyíló kiállításon hat ország 20 művésze vesz részt mintegy 40 munkával.
 

 

 

anne-frank.jpg 

Anna Frank

Anne Frank Alapítvány/Anne Frank Ház/Frans Dupont Anne Frank, a Hollandiából elhurcolt és 60 éve megölt zsidó kislány a holokauszt “legismertebb áldozata”, megmaradt fotóiból számos művész merített ihletet, közülük hívott meg 20 alkotót Peter Wilhelm hat országból: Magyarországról, Ausztriából, Hollandiából, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Izraelből.

Az anyagot Batya Brutin izraeli művészettörténész, a kiállítás kurátora válogatta – tájékoztatta az MTI-t Peter Wilhelm, a Ráday utcai Art Center vezetője, a tárlat ötletadója és szervezője.

A zsinagógában mintegy 40 munka lesz majd látható október 20-ig, köztük festmények, fotónyomatok, kisplasztikák és üvegszobor-installáció. Magyarországot a nemzetközi tárlaton Gerlóczy Sári és Kabai Vivien festőművész, valamint Lugossy Mária szobrász képviseli – tette hozzá a szervező.

Anne Frank születésének 80. évfordulója alkalmából rendezik meg a tárlatot Budapesten. Anne Frank és családja Németországból a nácik elől menekülve ment Hollandiába, de az ország német megszállása után a családnak bujkálnia kellett, a napi történésekről a kislány naplót vezetett hollandul. Elárulták őket, s a nácik elhurcolták a családot. Anne Frank 15 évesen halt meg a bergen-belseni koncentrációs táborban. Naplója véletlenül megmaradt, s ebből értesült a világ Anne Frank rejtőzködésének történetéről. Szomorú-félénk mosolya a XX. század egyik jelképe lett.
 

[popup][/popup]