Izraeli hadgyakorlat a Golánon

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli hadsereg nagyszabású hadgyakorlatot tartott a Golán-fennsíkon – jelentette be szerdán Amír Perec védelmi miniszter.

Kijelentette, hogy ezek voltak az utóbbi öt év legjelentősebb manőverei a térségben, de nem közölte, mikor zajlott le a szóban forgó gyakorlat.

Hangsúlyozta a közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában: a nagyszabású hadgyakorlat megrendezése nem jelenti azt, hogy fegyveres konfliktus kialakulásával kell számolni ebben a szektorban. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a hadseregnek le kell vonnia a tanulságokat a Hezbollah ellen vívott múlt nyári libanoni háborújából, ehhez volt szükség a Golán-fennsíkon rendezett hadgyakorlatra – tette hozzá.

December végén olyan információk jelentek meg izraeli tömegtájékoztató eszközökben, amelyek szerint háború törhet ki 2007 nyarán Szíriával. Arra alapozták e jelentéseket, hogy szíriai illetékesek nem zárták ki nyilatkozataikban a katonai erő alkalmazását a Golán-fennsík visszaszerzésére.

Izrael 1967-ben szállta meg az addig Szíriához tartozó Golán-fennsíkot, majd 1981-ben annektálta a területet. A területi vita rendezéséről és a megbékélésről folytatott tárgyalások 2000 óta szünetelnek a zsidó állam és Damaszkusz között. Szíriai részről a legmagasabb szinten kezdeményezték nemrégiben a béketárgyalások felújítását, de Ehud Olmert izraeli kormányfő kijelentette, hogy addig szó sem lehet tárgyalásokról, amíg Damaszkusz be nem szünteti az élesen Izrael-ellenes libanoni Hezbollah és palesztin Hamász szervezetek támogatását.

(Forrás: MTI, Magyar Hírlap)

[popup][/popup]