Pattanásig feszült a helyzet Izrael és Libanon között

Írta: Népszava Online - Rovat: Hírek - lapszemle

Készültségbe helyezték az ENSZ békefenntartóit és a libanoni
hadsereget, miután pénteken rakétákat lőttek ki ismeretlen támadók
Dél-Libanonból Izrael északi részére.

Tűzpárbaj a Közel-Keleten

 

 

Milos Strugar, ENSZ dél-libanoni békefenntartó erőinek (UNIFIL) szóvivője közölte szombaton, hogy az UNIFIL felvette a kapcsolatot mindkét féllel, hogy helyreálljon a nyugalom, de a helyzet még mindig feszült.

Pénteken ismeretlen támadók két rakétát lőttek ki Libanonból a zsidó államra. A két rakétacsapás után személyi sérülésről és anyagi károkról nem érkezett jelentés. Válaszul az izraeli hadsereg tüzérségi gránátokkal lőtt egy dél-libanoni gyümölcsöst ért, ahonnan a rakéták érkeztek. Libanoni biztonsági források szerint legalább tizenöt izraeli tüzérségi gránát csapódott be dél-libanoni területen, s legalább két rakétát is kilőtt az izraeli hadsereg.

Milos Strugar szerint az incidens “égbekiáltó megsértése” volt az ENSZ Biztonsági Tanács tűzszüneti határozatának. A békefenntartók és a libanoni hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben – tette hozzá.

Idén február óta ez az első rakétatámadás, amely Izraelt Dél-Libanon felől érte. Az incidens növelte a feszültséget a két ország határövezetében, ahol az elmúlt három évben ingatag volt a helyzet. Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet 2006-ban 34 napos véres háborút vívott egymással. A Hezbollah nagy rakétaarzenállal rendelkezik, de úgy tartják róla, hogy 2006 óta nem vetette be Izrael ellen.

 

[popup][/popup]