Újabb fesztivál Szegeden

Írta: Hirado.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Szerdán Dusha Béla fotóival és a Szimfonikus Zenekar koncertjével nyit az V. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál.
 

 

Dusha Béla fotográfus Az élő zsinagóga című kiállításának megnyitójával és a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertjével szerdán este megkezdődik az V. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál, amelynek programjai november 8-ig zajlanak.

A fesztivál – melyet 2005-ben azzal a céllal indították el, hogy a nagyközönségnek is bemutassák a szegedi zsinagóga és a vallási központ környékének kulturális életét – hangversenyekkel, kiállításokkal, könyv- és filmbemutatókkal, színházi és irodalmi programokkal várja az érdeklődőket a következő hetekben.

Az Új Zsinagóga Emlékcsarnokában nyíló fotós tárlat közel négy év vallási életét, a Szegedi Zsidó Hitközség ünnepeit, mindennapjait, a csongrádi megyeszékhely zsinagógájának mór-arab-mediterrán elemekkel vegyített szecessziós épületét tárja a látogatók elé – tájékoztatták a szervezők az MTI-t. Dusha Béla kiállításának anyaga kötet formájában is megjelenik, az albumot a fesztivál egyik záróeseményén, az izraeli vacsoraesten foghatják majd kezükbe az érdeklődők.

A kiállítás-megnyitót követően az idén hivatásos együttessé válásának negyvenedik évfordulóját ünneplő Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertezik a szegedi Új Zsinagógában. A társulat Gyüdi Sándor karnagy dirigálásával Joseph Haydn, a bécsi klasszika első mestere halálának bicentenáriumára emlékezve a zeneszerző két szimfóniáját adja elő.

A rendezvénysorozaton fellép többek között a Londonban élő Frankl Péter zongoraművész, aki október 12-én a szegedi születésű Kármán György emlékére ad koncertet. Kiállítás nyílik izraeli művészek Holt-tengerről készült fotóiból, valamint Kovács Tamás szobrász- és grafikusművész, valamint Tundó Klára fotográfus alkotásaiból.

Október végén az orosz-zsidó dallamvilágot idézi meg a Szegedi Zsidó Hitközség székházba Jávori Ferenc és Dunai Tamás, november 8-án pedig Radó Gyula rendező egy békéscsabai zsidó család sorsát bemutató Arctalan árnyak című filmjét láthatja itt a közönség.

 

[popup][/popup]