Merre járt Netanjahu?

Írta: Nol / Shiri Zsuzsa Jeruzsálem - Rovat: Hírek - lapszemle

Sűrű homállyal övezték Benyamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfői napját.

Merre járt Netanjahu?

 

Benjamin Netanjahu egy tel-aviv-i gazdasági konferencián 2009. szeptember 8-án. Itt biztosan járt
Reuters – Oded Balilty A holléte után érdeklődő újságíróknak több mint 12 órán át nem adtak egyértelmű választ a Miniszterelnöki Hivatal sajtósai, majd azt állították hogy egy izraeli biztonsági létesítményt látogatott meg, amely bizonyos kiszivárogtatások szerint a Moszád központja lett volna.

Ugyanakkor már hétfőn lábra kaptak olyan találgatások is, hogy esetleg egy külföldi villámlátogatás miatt nem lehetett elérni, s kedden a palesztin Al Manar nevű lap arról tudósított, hogy egy olyan arab országban járt, amely nem áll diplomáciai kapcsolatban a zsidó állammal, és ott állítólag két arab ország felelős politikusaival tárgyalt volna.

Szerdán Izrael legnagyobb példányszámú lapja, a Yediot Aharonot viszont arról számolt be, hogy Netanjahu Moszkvában egyezkedett az ENSZ szeptember végére összehívott közgyűlése előtt. Az izraeli Miniszterelnöki Hivatal továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy nem hagyta el Izraelt, de egy magasrangú illetékes elismerte az orosz látogatást. Moszkvában a kormányfő bizonyosan az Iránnak és Szíriának árult fegyverekről tárgyalt nemzetbiztonsági tanácsadója, Uzi Arad és hadügyi titkára, Meir Kalifi kíséretében.

Izrael mindent elkövet, hogy megakadályozza az orosz Sz-300-as rakétaelhárítórendszer eladását, amit Irán nukleáris létesítményei védelmében szeretné megszerezni. A Yediot Aharonot szerint Izrael bizonyítékokat mutatott be az oroszoknak arról is, hogy az általuk eladott fegyverek és rakéták jelentős része végül a libanoni Hezbollahnál landol a zsidó állam biztonságát veszélyeztetve.

 

[popup][/popup]