Korcsolán Orsolya hegedűvel rak ki mozaikokat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szeptember 3-án Korcsolán Orsolya hegedűművész lemezbemutató koncertjére kerül sor, Zsoldos Bálint közreműködésében a Rumbach Sebestyén utcai Zsinagógában.

Korcsolán Orsolya hegedűművész Mosaic című, klasszikus zsidó hegedűdarabokat tartalmazó felvételével debütál a nemzetközi hanglemezpiacon. Az album zenei anyagát Magyarországon először a budapesti Nyári Zsidó Fesztiválon mutatja be Zsoldos Bálint zongoraművész közreműködésével a város talán legpatinásabb, legigézőbb múltra visszatekintő zsinagógájában a Rumbach Sebestyén utcában.
 
A programban megannyi különböző zsáner keveredik nem csak a darabok stílusát, de tartalmát illetőn is. Bár műfaját tekintve egyik kompozíció sem lépi túl a klasszikus zene hagyományos értelemben vett határait, a jiddis népzene, a zsidó liturgikus dallamok és táncok varázslatos módon szövik át a hegedű repertoár ezen elfeledett darabjainak különös világát.
 
Közel egy óra alatt változatos képek, helyek, hangulatok szólalnak meg, valamint a világon először elhangzik Jonathan Keren, Kussewitzky-díjas izraeli zeneszerző Korcsolán Orsolyának ajánlott darabja.

 

[popup][/popup]