Megszűnik a legrégebbi kibuc Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A gazdasági, társadalmi átalakulás nem kerülte el Izrael legelső kibucát sem. A tagság felosztotta egymás között a közös vagyont, kibucuk pedig innen kezdve leginkább egy, a magántulajdonra épülő közösségi település marad – kerítésekkel.

 

A tagság demokratikus döntése alapján privatizálják Izrael első kibucát. Deganja Alefet 1910-ben alapították a kapitalista társadalom igazságtalanságát megvető fiatalok, a Kineret, vagyis a Genezáreti-tó partján. Majdnem száz év elteltével úgy tűnik, kudarcot vallott ez a társadalmi kísérlet is, a tagok ezentúl különböző fizetségeket kapnak munkájukért és felosztották egymás közt a közös vagyont, köztük lakóházaikat is. Mindez mostantól a családok magántulajdonát jelenti.

A kibuci életformából csak annyit tartanak meg, hogy biztonsági hálót alakítottak ki, olyan pénzalapot, amelyből a gyengébbeket támogatják majd, hogy számukra is biztosítsák továbbra is a normális létfeltételeket, a nyugdíjakat. Deganja ezentúl afféle közösségi település lesz kerítésekkel, ahol a magántulajdon a meghatározó, akárcsak Izrael egyre több kibucában. Az utóbbi években ugyanis az ott élő fiatalok sorra szavazzák meg településeik privatizálását.

(Forrás: www.nethirlap.hu)

[popup][/popup]