A kétmillió blogolvasó országa vagyunk

Írta: Hírszerz?.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Ismét díjazták a legjobb magyarországi blogokat, miközben már kétmillió magyar olvas blogokat. A magyar ember szórakozni vagy anyázni akar, ha blogot olvas, megizmosodott az internetes panaszkultúra, egyes blogokat már nem csak a készítőik, hanem a ”hivatalos szervek” is komolyan vesznek. Mindennek ára is van: a sok zsidózástól már nehéz online vitákat folytatni a blogok kommentfalán.

Szórakozni és anyázni szeretnek a magyarok

 

 

Csütörtökön került sor az évente megrendezett Goldenblog blogverseny díjátadójára Budapesten. Idén ismét tíz kategóriában hirdettek győztest, csakúgy, mint tavaly. A mainstream, gasztro, kulturális, IT, tanácsadó, szórakozás, hír, fotó, helyi.érték és komplex kategóriákban ezúttal sok induló volt, akik közül az első tíz került “shortlist”-re, és az elsőt díjazták. A különféle blogokra sokezres számban szavaztak az olvasók, ami elég impozáns, bár azt továbbra sem merjük kijelenteni, hogy a verseny eredménye reprezentatív.

Az is friss hír viszont, hogy a magyar internetezők 52 százaléka, kétmillió ember olvas blogokat. Ezt a Goldenblog résztvevői és győztesei mellé téve végleg elmondható, hogy a blogolás a hazai online média és még tágasabb értelemben a közélet része lett, bár szubkulturális jellegének eltűnését már tavaly is megállapítottuk.

A magyarországi blogszférát két jelentős csoport jellemzi. Az egyik az alapvetően szórakoztató-ismeretterjesztő, “szabadidős” blogolás, a másik a közéleti. Persze lehet alfajokat találni, és ugye van egy harmadik, az üzleti blogolás – ilyenek például a tanácsadó blogok -, de a magyar ember alapvetően két dologért olvas blogot: vagy azért, mert vicces információkról, városi legendákról, hadtörténelemről, szlengről, evésről vagy hasonlókról akar olvasni, vagy vitatkozni, anyázni akar.

Lelkes őrültek

A színvonal egyre professzionálisabb, de alapvetően továbbra is “lelkes őrültek” által végzett szabadidős tevékenység a blogolás. A legjobb blogok most már “magazinszerűen” működnek, menetrendszerű frissüléssel, multimédiás tartalommal, egyéni dizájnnal, a jobb bloggerek pedig a szakterületükön “komolyan vehető” embernek számítanak, majdnem, mint a hivatásos újságírók.

A magyar blogszférának ez a legnagyobb eredménye. Most már magukra adó cégek, hivatalok is olvasnak blogokat, figyelik a róluk megjelenő információkat, meghívják a bloggereket a rendezvényeikre és reagálnak a róluk megjelentekre. Az egésznek lett egyfajta civil érdekérvényesítő, “nép hangja” szerepköre, ami egyrészt eredményeket könyvelhet már el – hivatkozások a médiában, leleplezések, botrányok kirobbantása – másrészt sok olvasót vonz.

Ez a népszerűség összefüggésben van azzal, hogy miért olvas a magyar ember blogot. A szórakoztatáson kívül izmos panasz- és vitakultúra alakult ki az elmúlt években, de talán igazán az utóbbi évben a magyar blogok körül. Utóbbi egyébként innen nézve leginkább annak is köszönhető, hogy már nem csak a 18 és 38 közöttiek olvasnak blogokat, érezhetően megnőtt az idősebb olvasók olvasási, kommentelési kedve.

Ez futtatta fel a népszerű panaszblogokat, ahol most már naponta több száz komment érkezik egy-egy bejegyzésre. Az ős-panaszblog Tékozló Homár mellett van BKV-figyelő, MÁV-figyelő, Fidesz-figyelő, a különféle helyi önkormányzatok, például az esztergomi polgármester ügyeivel foglalkozó blogok. Az idei mainstream kategóriát is egy ilyen jellegű blog, a Vastagbőr nyerte meg.

Idegesítő őrültek

A megugrott népszerűségnek persze ára van, a blogok kommentfala pár éve még izgalmas vitákra adott lehetőséget, mostanra azonban már szinte mindenhol eluralkodott a primitívség és a kozmikus ostobaság keveréke. Egyesek bármilyen témától azonnal el tudnak jutni a zsidókig/kommunistákig/Orbán Viktorig, és állításaikat egyáltalán nem zavarják meg a tények. Az internetes folklórban most már a különféle pártok bérkommentelőiről is esik szó, sőt állítólag a jobbikosok igyekeznek a fontosabb közéleti blogokon jelen lenni és osztani az észt.

Ugyanakkor világnézeti politikai blogokból továbbra sincs túl sok a jobbak között. A Goldenblogon tavaly győztes Konzervatórium és Reakció továbbra is népszerű, Gyurcsány Ferenc bukásával viszont az ő blogjának is leáldozott. Az elmúlt évben megszűnt az ország egyik legszínvonalasabb világnézeti blogja, a Judapest is.

Közben az elmúlt évben nálunk is megjelentek a mikroblogok, a twitter és a tumblr. A népszerűségük növekszik, de a jellegük más, mint a klasszikus blogoké.

 

Címkék:gasztronómia

[popup][/popup]