Atomprogram és Auschwitz: Izrael miniszterelnöke a német kancellárnál

Írta: Kitekint? - Marx Anna - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu európai útjának részeként, csütörtök délelőtt Berlinben tett látogatást Angela Merkel német kancellárnál. A találkozón mindkét kormányfő a maga nótáját fújta: Merkel azt sürgette, hogy állítsák le a zsidó telepek építését a Nyugati parton, míg Netanjahu az iráni atomprogram elleni határozottabb fellépésre hívta fel német kollégáját.
 

 

A tárgyalásokon szintén részt vevő szövetségi külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier keményebb hangot ütött meg: arra sürgette Netanjahut, hogy az izraeli kormány tegyen konkrét lépéseket, amelyek elősegítik a közel-keleti békefolyamat előrehaladását. Igaz, Steinmeier lévén a kancellár asszony fő ellenlábasa a szeptemberi szövetségi parlamenti választásokon, meglehet, hogy a keményebb hangvétel inkább a kampány során alkalmazott retorikai fogásnak tudható be, mint külpolitikai  nyomásgyakorlásnak.

Merkel a találkozót követő sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, véleménye szerint a zsidó telepek építésének leállítása a Közel-Kelet békéjéhez vezető folyamat egyik sarkalatos pontja. Tudja, hogy ezt belpolitikailag nem könnyű keresztülvinni az izraeli kormánynak, de meg kell tenni a lépést, hiszen az a kancellár asszony szerint „olyan Izrael állam létrejöttéhez vezet, amelyben az emberek biztonságban élhetnek.” Az Iránnal szembeni szankciók kérdésében Merkel elmondta: amennyiben Irán a szeptemberi meghallgatáson nem tud megnyugtató választ adni a nemzetközi közösség kérdésire, fontolóra veszik a velük szembeni szankciók fenntartását.

A Merkellel folytatott tárgyalásokat megelőzően Netanjahu látogatást tett a Springer Kiadónál, ahol a Bild német napilap főszerkesztőjétől ünnepélyesen átvette az auschwitzi koncentrációs tábor eredeti terveit. A tervek 2010. januárjáig Jeruzsálemben kerülnek kiállításra.
 

[popup][/popup]