Államként fog működni Palesztina

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Elhalasztották az egyiptomi közvetítők a palesztinközi megbékélési tárgyalások keddre kitűzött újabb fordulóját – jelentették be a rivális Hamász és Fatah palesztin mozgalom képviselői. Mahmúd al-Alul, a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah központi bizottságának tagja közölte: Kairó azért napolta el az iszlamista Hamásszal folytatandó megbeszélést, mert nem tartja elérhetőnek a palesztin nemzeti egységet. Alul szerint a tárgyalások szeptember vége előtt nem újulnak fel.

Elhalasztották a Fatah és a Hamász közötti tárgyalásokat

 

Ha a béketárgyalások nem vezetnek eredményre, két éven belül önállóan, Izrael hozzájárulása nélkül is megalakíthatjuk a palesztin államot – mondta Szalam Fajad palesztin miniszterelnök tegnapi ramallahi sajtóértekezletén. Fayad, aki hangsúlyozta, hogy nem politikai rendezésről beszél, részletes tervet terjesztett elő a palesztin infrastruktúra, a közszolgálatok és a gazdaság fejlesztéséről, melynek következményeképpen a palesztin társadalom mintegy államként fog működni.

Az izraeli kormányhoz közelálló források az izraeli-palesztin béketárgyalások előkészítésének tekintik Benjamin Netanjahu miniszterelnök londoni és berlini tárgyalásait. Izraeli források cáfolták ugyan a londoni Daily Telegraph hírét, amely szerint Netanjahu mostani látogatása során fogja bejelenteni, hogy egy évre “befagyasztják” az építkezéseket a megszállt területeken, az ott létesült zsidó településeken, de szerintük is bizonyos előrehaladásra lehet számítani. Ez bizonyos további előkészületek után lehetővé teszi majd az izraeli-palesztin béketárgyalások újraindítását – valószínűleg amerikai részvétellel vagy felügyelettel.

A berlini megbeszélések előkészületei során a németek elutasították azt az izraeli kérést, hogy Angela Merkel kancellár ne említse meg nyílvánosan a megszállt területeken folyó épitkezések fálbeszakításának szükségességét. Végül azonban az izraeliek arra számítanak, hogy a Netanjahu-Merkel megbeszélés feszültség nélkül fog lefolyni. A feltevések szerint szó lesz rajta a fogolycseréről is, melynek keretében visszanyerné szabadságát az elhurcolt izraeli katona, Gilad Salit. A németek az utóbbi hetekben ebben az ügyben aktív közvetítő szerepet töltenek be; egyiptomi közvetítők Damaszkuszban a Hamász vezetőinél is jártak és mindennek következményeként a Hamász állítólag a korábbinál rugalmasabb álláspontot foglalt el.

A Fatah Ramallahban mobiltelefonokon készült felvételeket mutatott be arról, hogy Gázában a szélsőséges iszlám szervezetek lázadási kísérlete során a Hamász fegyveresei géppuska tűzzel a szó szoros értelmében kivégeztek egy udvarba terelt száznál több iszlám aktivistát. A Nyugati parton Mahmud Abbász palesztin elnök utasítására a Ramadan ünnep alkalmából szabadon bocsátottak kétszáz letartóztatott Hamász-aktivistát. Az “Al Sharq el-Auszat” című arab újság nem kis meglepetéssel azt adta hírül, hogy az izraeli katonák parancsot kaptak: a Ramadan napjaiban – amikor a muszlimok böjtölnek – az ő közelükben ne egyenek és ne igyanak, így kímélve érzékenységüket.

 

[popup][/popup]