Romagyilkosságok: Sólyom megszólalt

Írta: Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

Kállai Ernő kisebbségi biztos, majd Bajnai Gordon kormányfő is járt a Sándor-palotában hétfőn. Sólyom László államfő elítélte a romagyilkosságokat, a cigányság megvédelmezését becsületbeli ügynek nevezte.
 

 

A kislétai gyilkosság után először – a tragédia után egy héttel – tegnap megszólalt az ügyben a köztársasági elnök is. Sólyom László drámai hangvételű, rövid beszédet mondott a Sándor-palotában, ahol előzőleg (külön-külön) tárgyalt Kállai Ernő kisebbségügyi biztossal, majd Bajnai Gordon miniszterelnökkel.

Az államfőt a megszólalás késleltetése miatti látszattal szemben láthatóan felkavarta a kislétai gyilkosság. Beszédében becsületbeli ügynek nevezve a romák megvédését. “Együtt kell érezni a cigányokkal a gyászban, az árván maradt gyerekekkel, a megcsonkított családokkal, a cigány közösséggel” – jelentette ki, s hozzátette, hogy a cigányságnak minden oka megvan arra, hogy rettegjen a gyilkosságsorozattól, amelynek egyedüli elszenvedője.

– Ha nem körvonalazódik megoldás, ha nem lesz érezhető a szolidaritás, akkor robbanásveszélyes helyzettel kerülünk szembe – mondta a köztársasági elnök. “A gyilkosságsorozat nem cigányügy, egész Magyarország stabilitását érinti” – mondta az államfő.

Az elnök biztosította a cigányságot arról, hogy Magyarország mellettük áll; “a történteket nem lehet kisebbíteni, csak elítélni; erre nincs feloldozás” – mondta Sólyom László. Elismerően szólt a rendőrség erőfeszítéseiről,
és, mint fogalmazott, biztos benne, hogy a gyilkosok veszítenek.

Az államfő és a miniszterelnök találkozója után Bajnai nem nyilatkozott, Sólyom igen, de tőle sem kérdezhettek az újságírók. Az egyeztetést a kormányfő kezdeményezte – elsősorban a költségvetésről -, de Sólyom László kérte, hogy elsőként a kislétai gyilkosságról beszéljenek.

Kállai Ernővel is erről az ügyről tárgyalt az államfő; a találkozó után az ombudsman azt nyilatkozta az MTI-nek: megállapodtak Sólyom Lászlóval abban, hogy az államfő igyekszik olyan lépéseket tenni, amelyek megnyugtathatják az egész lakosságot. Ezek napokon belül megtörténnek.
 

[popup][/popup]