Az izraeli külügyminiszter lemond, ha vádat emelnek ellene

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli külügyminiszter hétfőn kilátásba helyezte, hogy lemond tisztségeiről, amennyiben korrupció és pénzmosás miatt vádat emelnek ellene. Avigdor Liberman Jeruzsálemben újságíróknak nyilatkozva leszögezte: a kormány jogi tanácsadójának a döntését veszi mérvadónak.
 

 

“Ha ő meghallgatásom után úgy dönt, hogy helyezzenek vád alá, lemondok miniszteri posztomról, majd négy-öt hónapon belül parlamenti mandátumomról is” – mondta. Az izraeli parlament harmadik legnagyobb pártjának, az ultranacionalista Jiszráél Béténunak a vezére azonban biztos abban, hogy két év múlva is ő lesz a zsidó állam külügyeinek az irányítója.
A 120 tagú törvényhozásban a Jiszráél Béténunak jelenleg 15 mandátuma van, és a kormányban a második legjelentősebb politikai erőt képviseli.
 
Az izraeli rendőrség vasárnap tett javaslatot a tárcavezető elleni vádemelésre. Egy izraeli jogi szakértő szerint Menahem Mazuz izraeli főügyész várhatóan csak hónapokon belül hoz döntést, ugyanakkor hivatali megbízatása az év végén lejár.
 
Liberman tagadja az ellene felhozott vádakat, és azt állítja, hogy a rendőrségi vizsgálat politikai indíttatású. “Nem indokolta semmi, hogy nyomozás induljon ellenem; ha a gyanú valóban megalapozott lenne, akkor a vizsgálat nem tartana már több mint egy évtizede” – reagált a külügyminiszter közleményében a rendőrség javaslatára. “A rendőrség 13 éve üldöz, és politikai hatalmamnak, illetve pártom befolyásának a növekedésével felgyorsultak az erőfeszítések, hogy eltérítsenek a közszerepléstől” – tette hozzá.
 
Izraeli médiajelentések szerint Liberman állítólag jelentős pénzösszegeket kapott külföldről fiktív vállalatokon és különböző bankszámlákon keresztül választási kampányának finanszírozására.
 

[popup][/popup]