15 millió forintba fájhat a Schwezoff­ saga

Írta: Czene Gábor/nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Munkaszerződése értelmében több mint 15 millió forintos végkielégítés járna Schwezoff Dávidnak, a Budapesti Zsidó Hitközség nemrég leváltott ügyvezető igazgatójának. Utódja, Kunos Péter szerint egyetlen fillért sem érdemelne.

schwezoff HirtvElvileg több mint 15 millió forintos végkielégítés járna a leváltott ügyvezető igazgatónak, Schwezoff Dávidnak – nyilatkozta Tordai Péter, a BZSH (Budapesti Zsidó Hitközség) volt elnöke. Szerinte azonban Schwezoff olyan „felmérhetetlen eszmei és valós kárt okozott” a hitközségnek, hogy ez az összeg semmiképpen sem méltányos.

A „kalandos előéletű” Schwezoff Dávidot tavaly nyáron, a lemondott Zoltai Gusztáv utódjaként választották ügyvezető igazgatóvá. A hitközség egyre inkább felbolydult méhkashoz hasonlított, botrányok sora követte egymást. Tordai Péter kezdetben védelmébe vette Schwezoffot, de októberben már ő volt az, aki rendkívüli közgyűlésen próbálta elérni az ügyvezető igazgató menesztését. Végül neki kellett távoznia, Schwezoff Dávid maradt. Nem sokáig: a közelmúltban – egy újabb rendkívüli közgyűlésen – őt is leváltották.

Egyedül maradt, de egy jó szerződéssel. Schwezoff munkaszerződését elnökként még Tordai Péter írta alá. Eredetileg 48 hónapra szóló, határozott idejű szerződésről volt szó. Tordai végül 24 hónapban maximálta a szerződés két éven belüli megszűnése esetén járó végkielégítést. A 24 hónapból lejön az elvégzett és már kifizetett munkabér – jegyezte meg Tordai, aki szerint elméletileg bruttó 15,3 millió forintot kellene kifizetni Schwezoffnak. Tart a huzavona. Tordai Péter nincs egyedül azzal a véleményével, hogy Schwezoff Dávid nem érdemel ennyi pénzt. Kunos Péter, a BZSH új ügyvezetője korábban több mint 14 milliós végkielégítésről beszélt. Lehet – mondta –, hogy Tordai Péter számítása precízebb, de a lényeg az: Schwezoff még 15 millió forintnál is nagyobb erkölcsi és anyagi kárt okozott a hitközségnek. (Előzőleg Schwezoff Dávid vádolt másokat gazdasági visszaélésekkel, rendőrségi feljelentést is tett.) A közgyűlés – folytatta Kunos Péter – már döntött Schwezoff Dávid alkalmatlanságáról, napokon belül pedig megalakul egy eseti bizottság, amely a volt ügyvezető igazgató munkajogi felelősségét vizsgálja. „Ha rajtam múlna, akkor Schwezoff Dávid egyetlen fillért sem kapna” – jelentette ki Kunos.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]