Felgyújtották Anne Frank barakkját?

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Gyújtogatásra gyanakszik annak a barakknak az utolsó tulajdonosa, amely Groningen közelében leégett, és amelyben a naplója révén világhírűvé vált német zsidó lány, Anne Frank végzett kényszermunkát 1944-ben, mielőtt Auschwitzba deportálták a nácik.

Forrás: MTI

 

 

A vasárnapi tűzeset nyomán vizsgálatot kezdett a holland rendőrség, miután a barakk tulajdonosa meggyőződését fejezte ki,  hogy nem magától gyulladt ki a pajtának használt építmény. Néhány héttel ezelőtt egy helyi újság weboldalán névtelen felhívás jelent meg, amely a pajta felgyújtására szólított fel.

A barakk eredetileg a westerborki lágerben állt, közel a német határhoz. A II. világháború idején a nácik átmenetileg itt helyezték el a Hollandiában letartóztatott zsidókat, mielőtt koncentrációs, illetve megsemmisítő táborokba szállították volna tovább őket. Ebben a barakkban dolgozott néhány hétig a családjával együtt 1944 augusztusában Amszterdamban letartóztatott Anne Frank, mielőtt Auschwitzba deportálták őket.

A westerborki táborban a háború után előbb náci kollaboránsokat tartottak fogva, majd átmeneti szállásként szolgált korábbi holland gyarmatokról érkezett bevándorlók számára. A 70-es évek elején a tábort felszámolták, azt a barakkot pedig, amelyben Anne Frank is dolgozott, lebontották, majd Veendam községben, egy gazdálkodó farmján újból felállították.

A westerborki emlékhely igazgatója és az amszterdami Anne Frank Alapítvány vezetősége nagy veszteségnek nevezte a történelmi szempontból jelentős barakk megsemmisülését. Alig néhány héttel ezelőtt jelentették be, hogy a pajtának használt építmény – többévi erőfeszítés eredményeként – hamarosan visszakerülhet eredeti helyére, Westerborkba.

Nem sokkal ezután a Dagblad het Noorden című regionális újság internetes változatában névtelen felhívás jelent meg, amely a veendami barakk felgyújtására szólított fel. – Ami volt, az volt – állt a felhívásban. Az emlékközpont vezetője emiatt aggódott is, hogy valami történhet a barakkal – írta hétfőn a de Volkskrant című országos lap.

Az újságnak nyilatkozó veendami gazdálkodó, Jan Egges, akinek a földjén a barakk állt, kijelentette: úgyszólván bizonyosnak tartja, hogy valaki felgyújtotta a barakkot. “A pajtában nem volt semmi, ami tüzet okozhatott volna: sem áram, sem széna, és vasárnap zivatar sem volt” – jelentette ki Egges.

A Frankfurtban született Anne Frankot és nővérét 1944. szeptember 3-án a Westerborkból Auschwitzba induló utolsó vonattal deportálták a náci megszállók. A 15 éves lány 1945 márciusában halt meg a bergen-belseni koncentrációs táborban. Ez év június 12-én lett volna 80 éves. Születésének kerek évfordulójáról Németországban és Hollandiában hivatalos rendezvényekkel emlékeztek meg.

[popup][/popup]