Védett lesz a szegedi zsinagóga

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Újabb negyven építészeti érték kerül műemléki védettség alá; többnyire lakóházak és templomok vannak a védetté nyilvánított műemlékek között, de akad kőkereszt, szobor és magtár is – közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) az MTI-vel.

A kulturális és oktatási miniszter napokban hatályba lépő rendelete értelmében 14 lakóház és 15 templom kap műemléki védettséget: többek között hat VIII. kerületi és négy V. kerületi ház, valamint a szegedi barokk stílusú új zsinagóga is – hozta fel példaként Durczi Zsuzsanna, a hivatal igazgatási főosztályának munkatársa.

A 40 építészeti emlék közül összesen 13 budapesti, a többi vidéki városokban, településeken található: Bódvaszilas és Tura magtáraival, Somogyhárságy kőkeresztjével, Szentgáloskér és Mezőhegyes sírkápolnáival, míg a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert Pécs három műemlékével, köztük Zsolnay Vilmos emlékszobrával kerül fel a listára – sorolta Durczi Zsuzsanna hozzátéve, hogy a 2010-es projekt miatt a jövőben szeretnének több Baranya megyei helyszínt előtérbe helyezni.

Hozzátette: mintegy 2000 kérelem közül választották ki a most védettség alá kerülő 40 építészeti értéket. A szokatlanul sok templomi és kegyeleti jellegű építmény miatt ez akár “szakrális típusú csomagnak is tűnhet”, de “új, modern gondolkodás irányába is mutat” az, hogy nemcsak klasszikus stílusú házakat, hanem XX. századi építményeket is besoroltak a védett műemlékek közé – jegyezte meg KÖH munkatársa.

Vannak persze olyan épületek is, amelyeknek megszűnik a védettségük, a mostani “csomagban” azonban csak két ilyen van: az ábrahámhegyi présház-pince, amelyben néhány éve tűzvész okozott pusztítást és a tápiószelei volt Káldy-kúria, amely annyira életveszélyessé vált, hogy le kell bontani – tette hozzá Durczi Zsuzsanna.

Varga Kálmán, a KÖH elnöke az MTI-nek elmondta: az utóbbi években nagyobb hangsúlyt fektettek az építészeti emlékek védetté nyilvánítására.

Korábban tíz év alatt fele annyi épületet sem vontak védelem alá, mint amennyit az elmúlt három-négy esztendőben – mutatott rá. Tájékoztatása szerint Magyarországon mintegy 12 ezer védett műemléket tartanak számon.

A hivatal MTI-hez eljuttatott statisztikai adatai szerint tavaly 99, 2005-ben 208, 2004-ben 38, 2003-ban 53, 2002-ben 34, 2001-ben 22, 2000-ben 31, 1999-ben 75, 1998-ban egy, 1997-ben 10 épület került fel a védett műemlékek listájára.

S. A.

(Forrás: MTI, www.szegedinapilap.hu)

[popup][/popup]