Megvertek egy zsidó férfit a Dohány utcában

Írta: Origó - Rovat: Hírek - lapszemle

Megtámadtak és megvertek egy zsidó férfit Budapesten, a rendőrség közösség tagja elleni erőszak miatt kezdett nyomozni. A férfitól Köves Slomó főrabbi szerint megkérdezték, hogy zsidó-e, aztán ütöttek.
 

Forrás: Origó

 

 

Közösség tagja elleni erőszak miatt nyomoz a rendőrség, mert a múlt héten megtámadtak és megvertek egy zsidó származású férfit Budapesten. A BRFK közölte: a 27 éves férfit hárman támadták meg a VII. kerületi Dohány utcában. A férfi a sérüléseiről orvosi látleletet készíttetett, ezek alapján nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija úgy tudja, a férfit hazáig kísérték a támadók, és a kapualjban szólították meg. Azt kérdezték tőle, hogy zsidó-e, és az igen válasz után megverték – mondta.

Az EMIH az eset kapcsán közleményt adott ki. E szerint az utóbbi hónapokban egyre inkább romlik a közbiztonság Magyarországon, a gyűlöletkeltés szóbeli formái pedig egyre többször tettlegességgé fajulnak. “Az erőszakos önbíráskodók egyre kevésbé tartanak az igazságszolgáltatástól és az állami rendfenntartó erőktől. Eddig a társadalmi feszültségeket kihasználó politika erőszakosságának elsősorban a roma kisebbség volt kitéve, az utóbbi hetekben azonban több zsidóellenes atrocitás is történt” – áll a közleményben. Köves Slomó szerint az utóbbi időben több atrocitás történt, őt magát és családját is érte szóbeli támadás az utcán.

Az EMIH a történtek miatt levélben fordult Bajnai Gordon miniszterelnökhöz. Azt kérik tőle, intézkedjen, hogy a közbiztonság minél hamarabb helyreálljon és az erőszakot alkalmazók ne érezzék, hogy bármit megtehetnek.
 

[popup][/popup]