Nem mutatják meg a feltételezett frigyládát

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az etióp ortodox egyház feje cáfolta kedden azokat a híreszteléseket, miszerint bemutatná a világnak a frigyládát, amelyben a Mózes tízparancsolatát tartalmazó kőtáblákat őrzik.
 

Forrás: MTI

 

 

Abune Paulosz pátriárka szerint az olasz média tévesen közölte, hogy az etióp ortodox egyház a frigyládát egy múzeumban állítja ki az ország északi részén.

“Mélységesen elszomorít, hogy az olasz média helytelenül idézte szavaimat, azt híresztelve, hogy a világ elé tárom a frigyládát” – mondta keddi sajtótájékoztatóján Abune Paulosz, aki mindenkit biztosított arról, hogy az ereklye valóban Etiópiában van.

A frigyládát az etióp ortodox egyház szerint egy aprócska szentélyben őrzik az ország északi részén, s csupán néhány papnak engedélyezik, hogy akárcsak a helyiség közelébe menjen.

A legenda szerint a frigyládát Kr.e. 642 óta rejtegetik Etiópiában.

Az etiópok közül sokan hiszik, hogy I. Menelik, aki a monda szerint Salamon király és Sába királynője nászából született, magával hozta Jeruzsálemből a frigyládát Etiópiába.

Az egyház közleménye szerint a frigyláda egy-egy másolata megtalálható a kelet-afrikai ország több mint 50 ezer ortodox templomában.

[popup][/popup]