Drúz tüntetők összecsapása a rendőrökkel

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Több száz drúz tüntető csapott össze vasárnap az ellenük kivezényelt rendőrökkel Jeruzsálemben, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala előtt.
 

Forrás: MTI

 

 

A husángokkal is felfegyverzett tiltakozók tojásokkal és palackokkal dobálták meg a karhatalom embereit. A rendőrség szóvivőjének közlése szerint két rendfenntartó és több tüntető megsérült.

Azért tüntettek a drúz vallási közösség tagjai, mert szerintük az izraeli állam hátrányos megkülönböztetést alkalmaz közösségükkel szemben, a falvaiknak jutó állami támogatás elmarad a zsidó közösségek által élvezett juttatásoktól. „Katonáink szolgálnak a fronton, de állami támogatást nem kapunk otthon” – volt olvasható a tüntetők egyik transzparensén. A felirat arra utalt, hogy az arab nyelvű izraeli drúzokat is besorozzák a zsidó állam hadseregébe, és gyakran vetik be őket a palesztinokkal való összecsapásokban.

Netanjahu fogadta később a tüntetők néhány vezetőjét. A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint azt mondta nekik, hogy tisztában van a drúz falvak helyhatóságainak anyagi nehézségeivel, és megígérte, hogy megtesz minden tőle telhetőt ezek enyhítésére.

A drúz vallás az iszlám egyik oldalhajtásaként alakult ki a XI. században. E vallás több mint százezer követője él Izrael területén, további 18 ezer a Golán-fennsíkon, amelyet Szíriától foglalt el a zsidó állam az 1967-es háborúban. A legtöbb drúz – mintegy félmillió – Szíriában él.

[popup][/popup]