Ahol ötvenegy százalékot szerzett a Jobbik

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Jobbik meghódította Borsod-Abaúj-Zemplén megye több kistelepülését. Sok helyütt annyira, hogy még a Fideszt is legyőzte. Helyszíni riport.

„Nem lophatsz, nem vagy cigány vagy képviselő”

 

Az ötezer lelkes, Miskolctól 10 kilométerre fekvő Ongán árpádsávos zászlót lenget a szél a TŰZÉP-telep zászlórúdján. A céget vezető Kovács Árpád egyben a helyi Jobbik elnöke is. Bár alapszervezetüket mindössze egy éve hozták létre, az EP-választáson már olyan sikert arattak, amilyenről minden feltörekvő párt aktivistája álmodik. 31 százalékos részvétel mellett több mint 40 százalékos eredményt értek el, amivel a Fideszt (36 százalék) is legyőzték, az MSZP-t (14,90 százalék) pedig tönkre verték.

Cigányok a polgárőrök között

Kovács Árpád szerint, a fordulat annak köszönhető, hogy a Jobbik nem a pénzt, hanem az emberek érdekeit nézi, és nem csak beszélnek a problémáról, hanem igyekeznek azokat megoldani. Példaként említi a helyi polgárőrség megújítását, amely 40 fő közreműködésével őrzi a falu biztonságát. „Megmondtam az elején, hogy csak akkor adom a nevem ehhez, ha cigányok is lesznek a polgárőrök között. Így most gárdisták, jobbikosok és cigányok együtt járőröznek” – hangsúlyozza Kovács Árpád, illusztrálva egyik központi állítását, hogy bár a Jobbik sikerében a cigánykérdés jelentős szerepet játszott, ők mégsem a cigányság ellenében tevékenykednek.

Azzal kapcsolatban, hogy a romaellenességtől és az antiszemitizmustól a párt a legkevésbé sem igyekszik elhatárolódni – nem csak Morvai Krisztina beszél magunkfajtákról és magukfajtákról, hanem az ongai Jobbik-hírlevél is Likud testvérpártként emlegeti a Fideszt – Kovács Árpád nem túl bonyolult választ ad: sok roma is a Jobbikra szavazott, a pénz uralmát szolgáló tőkések többsége pedig szerinte egyértelműen zsidó, és amíg ennek az ellenkezőjét nem bizonyítják, addig ő ezt elfogadja.

Ahol a gárda sem masírozott

Nem csak olyan településeken szerepelt jól a Jobbik, ahol magas a cigányság aránya. A 2650 lakosú Bekecsen – ahol 40-50 roma lakik – 32 százalékos részvétel mellett 48 százalékot ért el a szélsőjobb, miközben a Fidesz 30, az MSZP pedig 13 százalékot szerzett. Ráadásul a Szerenccsel egybeépült faluban nem volt Jobbik nagygyűlés, és nem masírozott a gárda sem. „Az emberek azonban elkeseredettek, csalódottak. A nagypolitika mintha a korábbinál is jobban elfelejtkezett volna rólunk” – mondja Béki József polgármester. Hozzáteszi: a szerencsi kistérség 18 települése egy közösen kidolgozott javaslatcsomagot jutatott el a kormánynak, amelyben többek között a szociális törvény, az oktatás, vagy például a közbiztonság kapcsán fejtették ki a véleményüket – erre azonban érdemi választ nem kaptak.

„Majd megyünk lopni, ha nem tudunk megélni” – mondja egy középkorú asszony a 100 forintos boltban, a Bekeccsel szomszédos Legyesbényén (Jobbik: 51 százalék, Fidesz: 31 százalék, MSZP: 12 százalék – 32 százalékos részvétel mellett). „Hát te nem mehetsz lopni, mert nincs mentességed, nem vagy se cigány, se képviselő” – vágja rá egy idősebb hölgy, aki a látszat ellenére nem Jobbik szavazó. Mint mondja, 2006-ban volt utoljára szavazni, se most, se a jövőben nem fog senkit a bársonyszékbe ültetni. Arról nem beszél, hogy korábban kire voksolt, de annyit elmond, hogy „addig volt jó, amíg Kádár apánk élt”, meg hogy „ha azt mondanák, kaparjam ki a tíz újammal a sírból, megtenném”.

„Bele kellett volna lőni ezeket a Dunába a zsidókkal együtt” – mondja egy 85 éves asszony Mezőzomboron. Annak kapcsán méltatlankodik, hogy tőle nem messze történt az eset, amikor egy szintén idős asszonyt megtámadtak, és állítólag meg is erőszakoltak – az áldozat belehalt sérüléseibe. Bár az elkövetőket nem találták meg, a néni meg van győződve arról, hogy cigányok voltak. A településen egyébként a Jobbik 45 százalékot ért el, egy százalékponttal megelőzve a Fideszt – az MSZP pedig mindössze 8 százalékot kapott. A részvétel igencsak alacsony, 23 százalékos volt.
 

[popup][/popup]