Miért írtak levelet a zsidó jogvédők Bajnainak?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az amerikai Rágalmazásellenes Liga aggódik a Jobbik térnyerése miatt. Döbbenten tudták meg, hogy a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete az antiszemitizmust minden magyar hazafi kötelességeként pártolja.
 

 

Bajnai Gordon miniszterelnökhöz írott levélben fejezte ki aggodalmát a Jobbik térnyerése miatt a Rágalmazásellenes Liga (ADL) – erről maga az amerikai zsidó jogvédő szervezet adott ki közleményt helyi idő szerint kedden.

Az ADL állásfoglalása szerint rendkívül aggasztó, hogy az európai parlamenti választásokon szélsőjobboldali pártok törtek előre Magyarországon és Ausztriában, hogy nyíltan antiszemita pártok “ilyen sok szavazatot kaptak”.

Az 1913-ban alapított, New York-i központú ADL – amely a világ első számú antiszemitizmus-ellenes szervezeteként határozza meg magát – arról írt, hogy a Jobbik antiszemitizmust terjeszt egy rendőrszakszervezetben.

Az ADL a magyar kormányfőhöz intézett levélben kifejtette: döbbenten tudta meg, hogy a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) az antiszemitizmust minden magyar hazafi kötelességeként pártolja, és hírlevelében arra hívta fel 5 ezer tagját, hogy készüljön fel a zsidók elleni fegyveres harcra.

Tegyen lépéseket a kormány

Az ADL sürgeti, hogy a magyar kormány tegyen azonnali lépéseket a magyar rendőrség néhány vezetőjének nyílt antiszemitizmusa ellen.

A szervezet közleményében kitért arra, hogy a jobboldali ultranacionalista Jobbik párt egyik vezetője a közelmúltban azt írta egy magyar zsidónak: “felemeltük a fejünket, és nem tűrjük tovább a magukfajták terrorját, visszavesszük a hazánkat”.

Abraham Foxman, az ADL nemzeti igazgatója különösen aggasztónak nevezte, hogy közelmúltbeli felmérések szerint Ausztriában és Magyarországon a társadalom széles spektrumában az antiszemita nézetek befogadását lehetővé tevő légkör alakult ki.

Az ADL felszólította Európa vezetőit: gondoskodjanak arról, hogy “az antiszemitizmus, a rasszizmus és a fanatizmus soha többé ne vesse meg a lábát Európában”. A szervezet sürgette, hogy az európai vezetők ne maradjanak csöndben, hanem szólaljanak meg, és utasítsák el a szélsőjobboldali pártok és követőik gyűlöletes, fanatikus világnézetét.

Az ADL felidézte, hogy egy 2009. februári európai felmérésben a magyar megkérdezettek 67 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy a zsidóknak túl nagy a hatalmuk az üzleti életben, és 40 százalékuk gondolja úgy, hogy a zsidók lojálisabbak Izrael, mint Magyarország iránt.
 

[popup][/popup]