Palesztinok: kémkedésért halál!

Írta: Kitekint? - Rovat: Hírek - lapszemle

Halálra ítélhetnek egy palesztin nőt, akit azzal vádol az ügyészség, hogy Izrael számára kémkedett – tudta meg bírósági forrásokból az Associated Press hírügynökség.
 

 

Palesztin férfiakat ítéltek már el a zsidó állammal való kollaborálásért, nők ellen azonban eddig csak elvétve emeltek vádat ilyen ügyben. Az ügyészség válószínűleg a nő kivégzésének elrendelését kéri majd a bíróságtól, noha a halálos ítéletek végrehajtására csak ritkán kerül sor.

Nevük elhalgatását kérő bírósági tisztségviselők úgy nyilatkoztak, hogy a 22 éves nő azután kezdett együttműködni Izraellel, hogy elvált az őt prostitúcióra kényszerítő férjétől, ami által kitaszítottá vált a palesztin társadalomból. Abdul Karim al-Maszri palesztin katonai bíró a tárgyalás után elmondta, hogy a nő bevallotta alacsony szintű információk átadását, valamint hogy visszautasította a jogi védelmet, mondván ő nem ártott senkinek, saját magát kivéve.

A kollaboráció igen kényes ügy a palesztinok körében. Ennek egyik legfőbb oka, hogy számos palesztin fegyverest tartóztattak már le, vagy öltek meg az izraeli erők a kollaboránsok által átadott információk segítségével. Régebben az árulás gyanújának felmerülése is elég volt ahhoz, hogy fejlövéssel végezzenek az érintettel a nyílt utcán. Az elmúlt két évben több mint 30 palesztint ítéltek halálra kémkedésért, a kivégzésre végül azonban egyik esetben sem került sor. Mindazonáltal megjegyzendő, hogy a Gázai-övezetben lelőtték néhányukat, miután – Hamász tisztségviselők elmondása szerint – szökni próbáltak.

 

[popup][/popup]