Cseh neonáciknál tartottak razziát a rendőrök

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Különféle rendezvények szervezőiről, weboldalak szerkesztőiről és zenekarok tagjairól van szó, akik eltűrik a rasszista és neonáci beszédeket, jelszavakat.
 

 

Házkutatást tartott a cseh rendőrség kedden bizonyos, a neonáci mozgalomhoz közel álló személyeknél, s mintegy 20 embert őrizetbe vett – közölte a cseh sajtó.

Az iDnes című hírportál szerint a rendőrök Prágában, Pilsenben, Cáslavban, Brnóban és több dél-morvaországi településen kutatta át olyan személyek házait, lakásait, akik a neonáci mozgalomban való részvétellel gyanúsíthatóak. A közszolgálati rádió értesülései szerint elsősorban különféle rendezvények szervezőiről, weboldalak szerkesztőiről és zenekarok tagjairól van szó, akik eltűrik a rasszista és neonáci beszédeket, jelszavakat.

Pavla Kopecká, rendőrségi szóvivő csak annyit erősített meg, hogy “valamilyen akció valóban folyamatban van”, de eddig semmiféle részletet nem közöltek. Kopecká szerint az akcióban a rendőrség szervezett bűnözés elleni osztálya vesz részt. Klára Samková ügyvéd, aki a neonáci tevékenységgel gyanúsítottak védelmét is több ízben ellátta, újságíróknak azt mondta: az államügyész engedélye alapján a Nemzeti Ellenállás nevű mozgalom vezetőinek lakásaiban tartottak házkutatást. Kopecká szerint a rendőrség mintegy 20 embert vett őrizetbe, s folyamatban van kihallgatásuk.

“Az egész akció egy új célirányos támadás azon erők ellen, amelyek szembefordulnak a mai rendszerrel. A támadást a zsidó Jan Fischer kormánya irányítja” – olvasható a Nemzeti Ellenállás honlapján megjelent közleményben. Slamková szerint a rendőrség őt is beidézte, hogy tegyen tanúvallomást. “Délután elmegyek a rendőrségre, s megmondom nekik, hogy mint ügyvéd nem beszélhetek. Hatalmas nyomás alatt vagyok” – nyilatkozta az iDnes hírportálnak az ügyvéd.

A rendőrségi akciót a brnói körzet államügyésze felügyelte. Hynek Olma ügyészségi szóvivő szerint “az akció keretében a rendőri szervek bizonyos számú személyt ellenőriznek. Olyanokat, akik a mások jogainak megsértésére irányuló mozgalmak támogatásával és népszerűsítésével vádolhatóak”.

[popup][/popup]