Az UNESCO az ásatások felfüggesztését kéri

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) csütörtökön arra kérte az izraeli hatóságokat, hogy függesszék fel a jeruzsálemi al-Aksza mecset környékén kezdett ásatásokat, utalva arra, hogy a földmunkák a helyi közösségek közötti feszültség kiéleződésével fenyegetnek, és hogy a terület a világörökség része.

Macura Koicsiro, a szervezet főtitkára Ehud Olmert izraeli kormányfőnek csütörtökön kézbesített levelében kérte erre a zsidó állam vezetését.

Az UNESCO közleménye szerint “a legbölcsebb az lenne, ha minden olyan tevékenységet felfüggesztenek, amely árthat a kölcsönös tisztelet szellemének, egészen addig, amíg párbeszédre való óhaj újfent felülkerekedik”. Macura főtitkár levelében biztosítékokat kért arra is, hogy az ásatások, amelyek tervéről nem tájékoztatták az UNESCO-t, semmilyen módon sem károsítják az al-Alaksza helyszínének, Jeruzsálem óvárosának rendkívüli, egyetemes értékét.

A munkálatok aggodalmat váltottak ki a muzulmánok körében, mert szerintük azok veszélyeztetik a Mecsetek terének alapzatát. Számos iszlám vallású ország, szervezet, illetve muzulmán vezető kérte a nemzetközi szervezeteket, így az UNESCO-t is, hogy tegyenek lépéseket leállításuk érdekében.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]