Magyar holokauszt-áldozat műveit jelentette meg a Hungaroton

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A lukovi munkatáborban mártírhalált halt Weiner László művei hallhatók a Hungaroton legújabb, Kamarazene mélyhegedűvel című lemezén. A korong kiadását Dirk Hegemann, a Stuttgarti Rádió Szimfonikus Zenekarának brácsaművésze szorgalmazta.
 

 

 
Hegemann, aki kiválóan beszél és ír magyarul, egy budapesti tartózkodása alkalmával talált rá Weiner László hegedűre és brácsára írt Duójára. Később a stuttgarti zeneakadémia archívumában bukkant a Magyarországon kevéssé ismert zeneszerző Hegedű-zongora szonátájára. Ekkor érlelődött meg benne a gondolat, hogy a tragikusan fiatalon elhunyt zeneszerző fennmaradt műveiből hangzó összkiadást készítsen.

Weiner László 1916-ban született Szombathelyen, 1934-től zeneszerzést tanult a Zeneakadémián Kodály tanítványaként. Zongoristaként és zeneszerzőként is felhívta magára a figyelmet, és sikerrel vezényelte Händel Saul és Júdás Makkabeus című oratóriumait. 1942-ben házasságot kötött az oratóriumokban szólót éneklő Rózsa Verával. Kodály közbenjárása ellenére a művészházaspár élete előbb a zsidótörvények korlátozó rendelkezései, majd a katonai behívó miatt lehetetlenült el. Weiner még harmincadik életévét sem töltötte be, amikor a lukovi munkatáborban életét vesztette.

Kiadatlan műveit özvegye, Rózsa Vera őrizte meg, aki 1955-től Londonban tevékenykedett énektanárként. Tanítványai között olyan kiválóságokat találhatunk, mint Kiri te Kanawa, Anne Sofie von Otter vagy Komlósi Ildikó. Az özvegy éppen Weiner László Vonóstrió-szerenádjának kiadását készítette elő, amikor a fennmaradt kották után kutató Dirk Hegemann megkereste.

A Hungarotonnál megjelent lemezen az említett művek mellett a fuvolára, brácsára, zongorára és vonószenekarra írt Concerto hallható. Utóbbit a magyar származású kanadai Julian Kuerti dirigálja, akit a magyar közönség a szintén holokauszt-áldozat Viktor Ullmann Atlantisz császára, avagy a halál nemet mond című kamaraoperájának 2007. őszi előadásáról ismerhet. A felvételen a Stuttgarti Rádió Szimfonikus Zenekarának tagjai, Monika Hölszky-Wiedemann és Tatjana Ruhland működnek közre.

 

[popup][/popup]