Megkezdődött a “barbárok bandájának” a pere Párizsban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Megkezdődött Youssouf Fofana és 26 feltételezett társának a pere szerdán Párizsban. A “barbárok bandáját” egy zsidó fiatalember három évvel ezelőtti elrablásával és megölésével vádolják.
 

 

A marokkói zsidó származású Ilan Halimi kegyetlen módon való meggyilkolása három évvel ezelőtt óriási felháborodást váltott ki Franciaországban: politikai pártok, vallási közösségek, civil szervezetek vezetői százezres tömegdemonstráción ítélték el az antiszemitizmust.

A július 10-ig tartó per zárt ajtók mögött zajlik, mert a vádlottak közül ketten kiskorúak voltak a bűncselekmény elkövetésekor. A meggyilkolt fiatalember családja pedagógiai célzattal nyilvános tárgyalást kért azért, hogy az egész világ megtudja, mi is történt valójában, és hogy soha ne többé fordulhasson elő hasonló jellegű gyilkosság. Ezt azonban a vádlottak kérésére a bíróság elutasította.

Ilan Halimit, egy párizsi telefonbolt eladóját 2006. január 21-én rabolta el egy külvárosi banda 450 ezer eurót követelve a fiatalember családjától. A megkínzott és haldokló férfira három héttel később Sainte-Genevieve-des Bois-ban, Párizs egyik déli külvárosának utcáján találták rá meztelenül, néhány nappal azután, hogy az egyre kisebb összeget követelő emberrablókkal megszakadtak a tárgyalások.

A franciákból, észak-afrikai arabokból, fekete afrikaiakból és egy portugálból álló “barbárok bandája” korábban már több emberrablási kísérletet hajtott végre. Halimi meggyilkolása vihart kavart a francia közéletben, miután először a párizsi zsidó közösség vezetői, majd egy héttel a haldokló megtalálása után az igazságszolgáltatás képviselői is kijelentették: a 23 éves fiatalembert zsidósága miatt ölték meg.

Az Elefántcsontparton elfogott bandavezér Fofana beismerte, hogy Halimit vallási hovatartozása miatt vélték gazdagnak, de tagadta, hogy a bűncselekménynek antiszemita indítékai lettek volna. A nyomozás szerint a bűnbanda zsarolt nem zsidó tehetőseket is, s összesen kilenc emberrablási tervet dolgozott ki.

Fofanán kivül – aki tettéért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhető – 15 másik vádlottnak az emberrablásban és az elzárásában való részvételért kell felelnie. A többiek szabadlábon védekezhetnek, őket bűnrészességgel, illetve azzal vádolja az ügyészség, hogy nem tettek feljelentést, pedig tudtak a bűncselekményről.
 

[popup][/popup]