Titkos auschwitzi üzenetet találtak az építőmunkások

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ceruzával írt, palackba göngyölített titkos üzenetre találtak az auschwitzi koncentrációs tábor közelében zajló rekonstrukciós munkálatok során lengyel munkások; az üzenet hét fiatal fogoly nevét, rabszámát és címét tartalmazza – számoltak be hivatalos források hétfőn.

Falba rejtett üzenet

 

2009. április 28. / MTI

 

A tábor közelében egy pincét renováló munkások találtak egy falba rejtett üzenetet, amely 1944. szeptember 9-én íródott és hat lengyel, valamint egy francia fogoly adatait tartalmazza. Mint az az üzenet utolsó mondatából kiderült, a halál árnyékában lévő rabok mindegyike 18 és 20 év közötti volt.

“Fiatalemberek voltak, akik valamilyen nyomot akartak hagyni létezésükről” – mondta Jaroslaw Mensfelt, az auschwitzi múzeum szóvivője. Ketten közülük túlélték a koncentrációs tábor szörnyűségeit, a többi fogoly sorsáról azonban a szóvivő nem adott felvilágosítást.

A munkások a nácik által Auschwitznak nevezett Oswiecim főiskolájának építkezésén törtek ki éppen egy falat az alagsorban még április 20-án, amikor felfedezték a palackot – számolt be Monika Bartosz, az intézmény szóvivője. Az üzenetet vélhetően egy cementeszsák darabjára írták – tette hozzá.

Az oktatási intézmény három épületét a háború alatt raktárként használták az SS csapatok. A tábortól néhány száz méterre lévő épületek pincéit betonnal erősítették meg, hogy légiriadó esetén búvóhelyként szolgáljanak. A munkát tábori foglyokkal végeztették el.

Szakértők megerősítették a feljegyzés hitelességét, az üzenetet május elején adják át a múzeumnak.

A nácik 1940-ben állították fel a tábort, ahol 1,1 millió ember vesztette életét. A meggyilkoltak többsége zsidó fogoly volt, de nem zsidó lengyelek és romák is meghaltak Auschwitz-Birkenauban.
 

[popup][/popup]