Cigányok és jogvédők tüntetése a rendőrpalotánál

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Békés megmozdulást szervezett a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom a Teve utcai rendőrszékháznál.A mozgalom – más civil szervezetekkel együtt – az újabb, Tiszalökön elkövetett gyilkos merénylet után úgy érezte: demonstrációval kell kifejeznie tiltakozását. 

 

“Nem tehetünk úgy, mintha nem történt volna semmi” – mondta Zolnay János szociológus a néhány száz résztvevő előtt. A demonstrációhoz Tiszalökről érkező gyászoló romák is csatlakoztak. (Az ismert politikusok közül az SZDSZ-es Gusztos Péter jelent meg.) Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője arról beszélt, hogy a cigányság nem akar fegyverkezni. Bejelentette, hogy május 9-én, a fasizmus elleni győzelem napján a tervek szerint nagyszabású embei jogi tüntetés lesz a Parlament előtt.

“A magyarországi cigányság két évtizede folyamatosan romló helyzetében az elmúlt másfél évben ijesztő változás következett be” – áll abban a petícióban, amelyet a szervezők Bencze József országos rendőrfőkapitánynak címeztek. Cigánynak lenni immár nemcsak megbélyegzettséget, kirekesztettséget és másodrendű állampolgári státuszt jelent, hanem e puszta tény a testi épség, mi több, az élet veszélyeztetettségét hordozza. A romák meggyilkolása, a házaik ellen sorozatban elkövetett Molotov-koktélos támadások a petíció szerint aligha történhetnének meg nyílt vagy legalább hallgatólagos társadalmi támogatottság híján. Az egyes magas rangú állami vezetők szájából az utóbbi időben elhangzott rasszista tartalmú megnyilatkozások és a rendre felderítetlenül maradt bűnügyek óhatatlan üzenete: az állam és a rendőrség nem is kíván különösebb erőfeszítéseket tenni a roma polgárok életének és jogainak védelmében.

A demonstrálók szerint a rendőrségnek mindenekelőtt garantálnia kell a ma testi épségükben és életükben leginkább veszélyeztetett roma lakosok védelmét. Követelik, hogy a szegregált településeken és településrészeken a rendőrség állítson fel állandó, 24 órás őrszolgálatot. Továbbá követelik, hogy a rendőrség a maga eszközeivel járuljon hozzá annak tudatosításához: a romák ellen elkövetett támadások ügye nem szakmai belügy, nem is kizárólag az etnikai kisebbség ügye, hanem a magyar társadalom legszélesebb értelemben felfogott és mindenkit érintő közügye.

A rendőrség – a petícióban foglaltaknak megfelelően – megígérte, hogy a jövőben hetenként ad tájékoztatást a romák elleni támadások kapcsán indított nyomozás állásáról.
 

[popup][/popup]